BM, Suriye kararını verdi

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye'deki ateşkese uyulmasını denetlemek üzere ülkeye ilk etapta 30 kişilik silahsız bir BM askeri gözlemci misyonu gönderilmesine ilişkin karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

cumhuriyet.com.tr

15 üyeli BMGK'da yapılan oylamada, BMGK'nın üyeleri olan ABD, İngiltere, Fransa, Portekiz, Almanya, Kolombiya ve Fas tarafından sunulan karar tasarısı oybirliğiyle kabul edildi ve Suriye'ye öncü bir gözlemci misyonunun gönderilmesine yeşil ışık yakılmış oldu.

Annan Planı'na tam destek verilen kararda Suriye'de yönetimden ve muhalefetten şiddeti derhal bırakmaları istenirken, Suriye yönetiminden, Annan Planı kapsamında verdikleri tüm taahhütleri yerine getirerek, yerleşim merkezlerine yönelik askeri faaliyetlerini durdurması, bu yerlerde ağır silah kullanımını bırakması ve askerlerini ağır silahlarıyla birlikte yerleşim merkezlerinden geri çekmesi bir kez daha talep ediliyor.

Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne güçlü destek verilen ve Suriye'deki olaylarda binlerce insanın hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyulduğu bildirilen kararda, Suriyeli yetkililerin yaygın insan hakları ihlallerinin yanısıra silahlı gruplar tarafından yapılan insan hakları ihlalleri de kınanıyor ve insan hakları ihlallerinden sorumlu olanların hesap verecekleri belirtiliyor.

Kararda, Suriye yönetiminden, ülkeye gidecek ve sayısı en fazla 30 kişi olabilecek öncü BM gözlemci misyonunun ''güvenliğini sağlaması, misyona Suriye topraklarında tam ve engelsiz hareket serbestliği tanıması ve misyona, istediği bireylerle, Suriye'nin herhangi bir bölgesinde görüşmesine izin vermesi'' isteniyor ve bu kapsamda ana sorumluluğun Suriye yönetiminde olduğu vurgulanıyor.

Kararda BMGK'nın, Suriye'de şiddetin tam olarak durması halinde ise ülkede ateşkese ve 6 maddelik Annan Planı'na uyulduğunu denetlemek üzere tam bir BM denetleme-gözetleme misyonunun derhal kurulması konusundaki ''niyeti'' de beyan ediliyor. Bu kapsamda sözkonusu BM misyonunun, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Suriye hükümeti arasında yapılacak danışmaların sonucunda ve Genel Sekreterin BMGK'ya BM misyonunun kurulması hakkında sunacağı resmi öneri temelinde kurulacağı bildiriliyor.

Karar metninde, Genel Sekreterden BM öncü gözlemci misyonunun etkin şekilde faaliyet göstermesine engel olunduğunu tespit ettiği anda bu durumu derhal BMGK'ye bildirmesi de isteniyor.

Kararda BMGK'nin kararın uygulanmasını değerlendireceği ve gerekirse ''uygun olacak başka adımlar atmayı düşünme niyetinin'' olduğu da belirtiliyor.