BM raporundan: Türkiye'nin güneydoğusunda 2 bin kişi hayatını kaybetti, 500 bin kişi yerinden edildi
Birleşmiş Milletler’in bugün yayınlanan raporunda Türkiye’ye ağır suçlamalar yöneltildi.
cumhuriyet.com.trRaporda geçen 15 aylık süre içerisinde 800’ü güvenlik görevlisi olmak üzere 2 bin kişinin öldürüldüğü, geri kalan 1200 kişi içerisinde kesin sayısı belirlenemeyen bir kısmının devlete karşı barışçıl yada şiddet içeren eylemlere katılmış olabileceği belirtildi.
"500 BİNDEN FAZLA KİŞİ EVLERİNİ TERK ETMEK ZORUNDA KALDI"
Çoğunluğu Kürt olan 500 binden fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı, uydu resimlerinde, konutların ağır silahlarla yıkıma uğradığının görüldüğü belirtilen rapora göre, BM müfettişlerinin ‘özellikle bazen günlerce süren sokağa çıkma yasağının uygulandığı zaman dilimlerinde cinayet, kaybolmalar ve işkence olaylarını’ rapor ettikleri dile getirildi.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad Al Hussein Türkiye’nin raporda yer alan bilgilerin doğrulunu sorguladığını, meydana gelen bir çok ölüm olayının inandırıcı bir şekilde incelenmemesinden özellikle kaygı duyduğunu belirterek ‘‘Görüldüğü kadarıyla ne herhangi bir şüpheli yakalanmış ne de herhangi bir kişi yargılanmış’’ diye konuştu.
TÜRKİYE'YE SORUŞTURMA ÇAĞRISI
25 sayfalık raporda Temmuz 2015 ile Aralık 2016 tarihleri arasında Türk güvenlik güçlerinin operasyonlarında "ağır yıkım, öldürme ve birçok diğer ciddi insan hakları ihlallerine" ilişkin bulgulara yer verildi. BM raporunda, hükümete, iddia edilen ölümler ve diğer ihlallerle ilgili soruşturma açması çağrısı yapıldı.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad Al Hussein, BM İnsan Hakları Komiserliği’ne bağlı heyetin, Güneydoğu kentlerine giremediğini vurguladı.
BBC World BM raporu haberinin uydu görüntülerini yayınlayarak, "Yıkımın ne denli büyük olduğu gözlemleniyor" ifadesini kullandı.
Bölgede yaşayanların tanıklıkları ile uydu görüntülerine yer verilen raporda, "ağır silahlarla meskun mahallerin büyük yıkıma uğratıldığı" bildirildi.