BM, Kuzey Kore'ye uygun bir yanıt arıyor
Kuzey Kore'nin nükleer deneme yapmasının ardından, acil toplantı kararı alan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), somut bir karar alamadı. Konseyin dönem başkanı Meksika'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Claude Heller yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'ye verilecek uygun yanıt için toplantıların devam edeceğini söyledi. Bunun yanı sıra ABD'nin, BM'den "açık ve güçlü bir yanıt" beklediğini açıklandı.
cumhuriyet.com.trBM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin nükleer denemesinin ardından yaptığı acil toplantısında somut bir karar alamadı, ancak Konsey toplantılara devam etmeyi kararlaştırdı.
Konseyin dönem başkanı Meksika'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Claude Heller gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin füzeyi uzaya fırlatmasının ciddi bir durum yarattığını belirterek, Konsey'in, Kuzey Kore'ye vereceği uygun yanıtı belirlemek amacıyla danışma toplantılarına devam edeceğini bildirdi.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice da gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin füzeyi fırlatmasının başlı başına BM Güvenlik Konseyi'nin 2006 yılında aldığı 1718 sayılı kararı ihlal ettiğini, bu kararın Kuzey Kore'nin nükleer programını askıya almasını istediğini ve bu tür denemeleri yasakladığını hatırlattı.
Rice, danışma toplantılarının devam edeceğini belirterek, ABD'nin, Konsey'in bu gelişme karşısında yeni bir karar kabul etmesi gerektiğine inandığını söyledi.
Japon Büyükelçi Yukio Takasu da ABD ile aynı düşüncelerde olduklarını belirterek, Kuzey Kore'nin bu hareketiyle sadece Japonya'nın ve komşularının değil, tüm dünyanın güvenliğini tehdit ettiğini, dolayısıyla Konsey'in bu durum karşısında Kuzey Kore'ye ''açık, güçlü ve ortak'' yanıt vermesi gerektiğini kaydetti.
Çin'in BM Daimi Temsilcisi Yesui Zhang ise tarafları ılımlı davranmaya davet ettiklerini ve Konsey'in tepkisinin de aynı şekilde ''dikkatli ve orantılı'' olması gerektiğini ifade etti.
İlkin: Toplantıda Türkiye'nin füze denemesi ile ilgili endişesini dile getirdi
Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'nin füze denemesini ele aldığı olağanüstü toplantısında, konuyla ilgili duyduğu endişeyi dile getirdiği öğrenildi.
Diplomatik kaynaklardan öğrenilen bilgiye göre, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, BM Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'nin füze denemesinin ardından acil olarak düzenlediği basına kapalı danışma toplantısında yaptığı konuşmada, Türk dış politikasının en temel ilkeleri arasında silahların yayılmasının önlenmesinin geldiğini belirtti. İlkin, toplantıda, Dışişleri Bakanlığı'nın Kuzey Kore'nin füze fırlatmasıyla ilgili olarak yayınladığı açıklamanın paralelinde, Türkiye'nin Kuzey Kore'nin gerçekleştirdiği denemeyle ilgili duyduğu ciddi endişeyi dile getirdi.
Büyükelçi İlkin, ayrıca Türkiye'nin, Kuzey Kore'nin yaptığı denemenin, BM Güvenlik Konseyi'nin bu ülkenin nükleer ve füze programına ilişkin olarak 2006 yılında kabul ettiği 1695 ve 1718 sayılı kararlarıyla uyumlu olmadığını düşündüğünü de vurguladı.
Edinilen bilgiye göre, İlkin, toplantıda, Türkiye'nin Kuzey Kore'nin nükleer programına ilişkin olarak başlatılan altılı görüşmelere olan desteğini dile getirerek, Türkiye'nin, ilgili tüm tarafların bu görüşmelere yeniden başlamalarını dilediğini kaydetti. İlkin, bu kapsamda Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'nin söz konusu denemesine vereceği resmi tepkiyi belirlemesi kapsamında yürüteceği danışma sürecine de yapıcı katkıda bulunmaya hazır olduğunu belirtti.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Konseyin basına kapalı toplantısında pekçok ülke gelişme karşısında endişeli olduklarını ifade ederken, Rusya ve Çin gibi kimi ülkeler daha farklı bir bakış açısı sergileyerek, uzaya tam olarak neyin gönderildiğinin bilinmediğini vurgulayıp, bundan hareketle uzayın devletler tarafından iletişim gibi barışçıl amaçlı kullanım hakkından da söz ettiler. Toplantıda söz alan tüm temsilciler, Kuzey Kore ile altılı görüşmelerin devam etmesi gerektiğini kaydetti.
Konsey, sonuç olarak, konuyla ilgili ilk toplantısında, Kuzey Kore'nin attığı bu adım karşısında nasıl bir resmi tutum alması gerektiğini belirleme amacıyla danışma toplantılarına devam etme kararı aldı. Buna göre ilk toplantının, bugün Konseyin 5 daimi üyesi (ABD, Çin, Rusya, Fransa ve İngiltere) ile Konseyi acil toplantıya çağıran geçici üye Japonya arasında ''gayrıresmi danışma toplantısı'' şeklinde yapılması bekleniyor. Bu tür toplantılardan çıkacak sonuca göre konunun bu hafta içinde Konseye yeniden gelebileceği kaydediliyor.
ABD, Fransa, İngiltere gibi daimi üyeler Konseyin Kuzey Kore'nin denemesi karşısında bu ülkeye karşı yaptırımlar da içeren yeni bir karar alması gerektiğini düşünürken, veto hakkı bulunan diğer 2 daimi üye Çin ve Rusya ise buna sıcak bakmıyor. Bu iki ülkenin, yeni bir Konsey kararı yerine, herhangi bir bağlayıcılığı bulunmayan ''Konsey başkanlık açıklaması'' ya da ''basın açıklaması'' yapılmasına daha yakın durdukları belirtiliyor.
ABD, BM'den "Açık ve güçlü bir yanıt" bekliyor
ABD, BM Güvenlik Konseyi'nden, dün uzun menzilli füze deneyen Kuzey Kore'ye "açık ve güçlü bir yanıt" vermesini istediği bildirildi.
ABD'nin BM Büyükelçisi Susan Rice, CBS televizyonunda yayımlanan "The Early Show" programında yaptığı açıklamada, ülkesinin, konuyla ilgili olarak verilecek BM Güvenlik Konseyi kararının, uluslararası hukuk çerçevesinde bağlayıcı olması, böylece Kuzey Koreli liderlerin "kişisel dokunulmazlıkla hareket edemeyeceklerini" anlamaları çağrısında bulunduğunu söyledi.
Rice, Kuzey Kore'nin füze denemesinin, "uluslararası hukukun açık ihlali" olduğunu belirterek, ülkesinin, Konsey'de kilit öneme sahip ortaklarıyla konuyla ilgili özel görüşmeler yaptığını ve bu görüşmelerin birkaç gün daha süreceğini kaydetti.
Askeri uzmanlar, Kuzey Kore'nin fırlattığı füzenin denize düştüğü tahmin edilse de, fırlatmayı tamamen başarısız bulmadıklarını bildirdiler.
Uzmanlar, bu füzenin, bu ülkenin daha önce fırlattıklarından iki katı yol katettiğine de dikkati çektiler.