BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri : 100 kişi yakıldı mı?
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, Cizre’de bodrum kata sığınmış 100 kişinin yakılarak öldürüldüğü iddiasını gündeme getirdi, soruşturma istedi. Ankara, Zeyd’i bölgeye davet etti.
cumhuriyet.com.trBirleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, son aylarda Türk ordusu ve güvenlik güçlerinin ülkenin güneydoğusunda işlediği ileri sürülen hak ihlallerine dair kendilerine bir dizi “endişe verici” haberin ulaştığını belirterek bağımsız soruşturma açılması çağrısı yaptı. Ankara’yı da, aralarında BM çalışanlarının da bulunacağı ekibin bölgede engellenmeden gezebilmesine izin vermeye çağırdı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç ise açıklamaların “son derece yanlı bir bakışla kaleme alındığını ve teessürle karşılandığını” belirterek, Yüksek Komiser Zeyd’i güneydoğuya davet etti. “Cizre’de aralık ortasından mart başına dek uzatılan sokağa çıkma yasağı esnasında güvenlik güçlerinin ihlalleriyle ilgili çeşitli güvenilir kaynaklardan gelen bilgiler giderek çoğalıyor. Ortaya çıkan tablo henüz çok net olmamakla birlikte son derece endişe verici” diyen Zeyd, PKK’yle bağlantısı olduğu iddia edilen gençlik grupları ve diğer devlet dışı yapıların Cizre ve diğer bölgelerdeki şiddet ve diğer yasadışı eylemlerini de kınayarak, terör eylemlerinin yol açtığı can kayıplarından üzüntü duyduğu belirtti.
Zeyd “Yetkililerin güvenlik ya da terörle mücadele operasyonları yürütürken insan haklarına; işkence, yargısız infaz, orantısız öldürücü şiddet ve keyfi gözaltı eylemlerini yasaklayan uluslararası hukuka daima saygı göstermesi temel önem arz etmektedir” diye konuştu. Aralarında kadın ve çocukların da olduğu silahsız sivillerin keskin nişancılar ya da tank ve diğer zırhlı araçlar tarafından kasten vurulduğuna dair bildirimler aldığını belirten Zeyd, “En kaygı verici olansa, Cizre’de güvenlik kuvvetlerinin kuşattığı üç bodrum katına sığınmış 100 kişinin yakılarak öldürüldüklerine ilişkin görgü tanıkları ve akrabaların ifadeleri” dedi. Zeyd, “Türkiye hükümeti ofisimizin ve BM’nin diğer organlarının bölgeyi ziyaret etme ve birinci elden bilgi toplama taleplerine yanıt vermedi” diye konuştu. Silopi, Nusaybin ve Sur’a oranla Cizre’den daha çok bilgi edinebildiklerini vurgulayan Zeyd, “Karartma yalnızca neler olduğuna dair şüpheleri körüklüyor. Bu nedenle BM çalışanları ve diğer bağımsız gözlemciler ve soruşturmacılara, sivil toplum temsilcileri ve gazetecilere bölgeye erişim tanınması çağrımı yineliyorum” dedi.
Dışişleri’nden tepki
Zeyd’in çağrısına Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi. Sözcü Tanju Bilgiç, “BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin’in BM birimlerinin Güneydoğu Anadolu Bölgemizi ziyaret taleplerine olumlu yanıt verilmediği yönündeki ifadelerinin kabul edilmesi mümkün değildir. Sayın Zeyd’in açıklamalarının yetersiz bilgiye ve önyargılı çevrelerin yönlendirmelerine dayandığı düşünülmektedir. Arzu ettiği takdirde Sayın Zeid’i Güneydoğu Anadolu Bölgemizi de kapsayacak şekilde ülkemizde ağırlamaktan memnuniyet duyacağız” ifadelerini kullandı.