BM: Daha az çocuk ölüyor
BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin kabulünden bu yana geçen sürede dünyada daha az çocuğun öldüğü, daha çok çocuğun okula gittiği belirtildi.
cumhuriyet.com.trBM Çocuklara Yardım Fonu, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin imzalanmasının 20. yılı nedeniyle Dünya Çocuklarının Durumu'na ilişkin yıllık raporunu özel basım olarak yayımladı.
Sözleşme; Her çocuğun bir ada, milliyete, eğitime, mümkün olan en yüksek sağlık standartlarına ve 4 temel ilkeye göre kötü muameleden korunması hakkı olduğunu hükme bağlıyor. Bu ilkeler ise ayrımcılık olmaması, çocuğun çıkarlarının en yüksek düzeye çıkarılması, yaşama, hayatta kalma ve gelişme hakkı ile çocukların görüşlerini saygı olarak sıralanıyor.
193 ülkenin onaylayarak bağlayıcılığını kabul ettiği sözleşme, en yüksek onaylayıcıya sahip BM Sözleşmesi konumunda bulunuyor. Sözleşmeyi, sadece ABD ve Somali imzalamadı.
UNICEF Genel Direktörü Ann Veneman sözleşmenin "tüm dünyada çocuklara bakış ve davranış tarzını değiştirdiğini" söyledi.
Rapora göre, sözleşmenin imzalanmasından sonra geçen 20 yılda 70'den fazla ülke kendi yasalarını sözleşme maddeleri ile uyumlu hale getirdi.
Raporda 20 yıldaki en önemli başarılardan birinin yaşayan çocuk sayısındaki artış olduğu belirtilerek, 1990'da dünya ölçeğinde 5 yaşın altındaki toplam 12,5 milyon çocuk ölürken bu rakamın geçen yıl yüzde 28 azalarak 8,8 milyona düştüğünün tahmin edildiği belirtildi.
2002'de 115 milyon olan okula gitmeyen çocuk sayısı ise 2007'de 101 milyona düşerken, okula giden erkek ve kız çocuk sayısı arasındaki fark da azaldı.
Çocuk hakları hala garanti altında değil
Ancak UNICEF çocuk haklarının hala garanti altına alınamadığını belirtti. Veneman yaptığı açıklamada, "Çocukların hala zatürre, sıtma, kızamık gibi hastalıklar ve yetersiz beslenmeden ölmeye devam etmesi kabul edilemez. Dünya'daki çocukların büyük bir kısmı hala bir okulda sınıfa adım atamayacak, milyonlarca çocuk şiddet, kötü muamele, sömürü, ayrımcılık ve umursamazlığa karşı korumasız durumda" dedi.
Rapora göre, "yaklaşık 1 milyar çocuğun bir veya birden fazla maddi yoksunluk" çekiyor. Özellikle Afrika ve Asya'da milyonlarca çocuğun iyi bir sağlık güvencesine, uygun beslenmeye, eğitime, temiz suya, temizlik imkanlarına ve uygun barınma imkanlarına sahip olmadığı kaydedildi.
Raporda "Ortalama olarak her gün 5 yaşın altında 24 bin çocuk hala önlenebilir nedenlerden dolayı ölüyor" ifadesi vurgulandı.
Raporda ayrıca "500 milyon ile 1,5 milyar çocuk her yıl şiddete maruz kalıyor. 5-14 yaş arasında ortalama 150 milyon çocuk işçi olarak çalışıyor ve 5 yaşın altındaki 140 milyon çocuğun ise kiloları yaşlarına göre az" ifadeleri yer aldı.