BM, 55 ülkeden 'söz belgesi' aldı

BM, Kopenhag zirvesinin ardından, 55 ülkeden 2020'ye kadar sera gazı salımlarını azaltacakları yönünde söz belgesi aldıklarını açıkladı.

cumhuriyet.com.tr

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekretaryası tarafından Almanya'nın Bonn kentinde yapılan açıklamada, belge alınan 55 ülkenin, sera gazı etkisi yapan gazların salınımının yüzde 78'inden sorumlu ülkeler olduğu belirtildi.

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi İcra Sekreteri Yvo De Boer, yaptığı açıklamada, ''Bu gelişmeyi, BM iklim değişikliği müzakerelerinin önemli bir canlanması olarak değerlendiriyorum'' diyerek gelişmeden duyduğu memnuniyeti aktardı.

BM üst yetkilisi Boer ''İklim değişikliğiyle mücadele etme yönünde en üst seviyede gösterilen kararlılık ortada, belgeler bize resmen ulaştırılmış durumda. Bize 55 ülke tarafından verilen bu söz belgelerini, Kopenhag iklim değişikliği müzakerelerinin başarılı bir şekilde sonlandırılacağı yönünde açık bir işaret olarak görüyorum, ancak biraz daha fazla çabaya ihtiyacımız var'' dedi.

 

BM yetkilisi Pasztor: Yeterli değil

Bu arada BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un iklim değişikliğiyle mücadeleden sorumlu baş danışmanı Janos Pasztor, New York'ta AP'ye yaptığı açıklamada, Kopenhag müzakereleri çerçevesinde sera gazı salımlarını azaltacaklarını söyleyen ülkelerin verdikleri oranların iklim değişikliği ile mücadelede ''yetersiz'' kaldığını söyledi.

Pasztor, ülkeler tarafından verilen sözlerin Kopenhag zirvesinde alınan küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutma hedefine uymadığını ve iklim değişikliği üzerinde olumsuz etkileri olacağını söyledi.

BM'ye söz belgelerini gönderen ülkeler arasında Çin, ABD ve AB ülkeleri bulunduğu belirtilirken, önümüzdeki günlerde daha çok ülkenin söz konusu belgelerini BM'ye sunmaları bekleniyor.

İklim değişikliğiyle mücadele görüşmelerinin yeni turunun Mayıs ayının sonunda Bonn'da yapılması bekleniyor.