BM: 27 milyonu aşkın köle var
21. yüzyılı yaşadığımız şu günlerde, kölelik şekil değiştirerek hâlâ var olmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, köleliğin yüzyıllar öncesinde yasaklanmış olmasına rağmen, 27 milyon kişinin insanlık onurunu hiçe sayan koşullarda çalıştırıldığını söyledi. Ban, insanlığa karşı işlenmiş bir suç olan köle ticaretinin kökünün kazınabilmesi için yasaların, geleneklerin ve yaklaşımların değişmesinin şart olduğunu vurguladı.
cumhuriyet.com.trBirleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, “2 Aralık Dünya Kölelikle Mücadele Günü” nedeniyle bir mesaj yayınladı.
'Korkunç bir insan hakları ihlâli'
Mesajında, “korkunç bir insan hakları ihlâli” olan köle ticaretinin bundan 200 yıl önce resmen yasaklanmış olmasına rağmen, hâlâ varlığını sürdürdüğüne işaret eden Ban Ki-moon, bunun nedenin insan onuruna saygı gösterilmemesi ve aşırı yoksulluk olduğunu savundu.
Yeni kölelik türleri
Köleliğin bilinen formlarının yanı sıra, borçlardan dolayı ortaya çıkan bağımlılık gibi yeni kölelik türlerinin ortaya çıktığına dikkat çeken Ban Ki-moon, “Ev içi çalışanlar ve göçmenlerin yanı sıra inşaat, gıda, giyim ve diğer sanayi kollarında çalışanlar de facto köleler olarak görülüyor” dedi.
Ekonomik kriz yeni köleler yaratıyor
Ban Ki-moon, küresel ekonomik krizin ise bu korkutucu durumu daha da vahim bir hale sokabileceğinin altını çizerek şunları kaydetti: “Yoksul insanlar muhtemelen daha da yoksullaşacakları için köleliği andıran uygulamalara daha fazla maruz kalma ihtimali ile karşı karşıya kalabilirler. Söz konusu grubu bilinçli olarak istismar eden kişiler maddi kazanç elde edebilmek için muhtemelen insanların posasını daha fazla çıkarmaya çalışacak, müşteriler de muhtemelen yaptıkları alışverişin sonuçlarının tam bilincine varamadan, işçilik ücretleri şaşılacak derecede düşük olan ürünleri satın alacak. Bu gaddarca davranışın kurbanları arasında yer alan ve günümüzde sayıları tahminen 27 milyonu bulan insanlara yardım için mutlaka elimizi uzatmalıyız. Bu tarihi lanet ile başa çıkabilmek için yeni stratejilere ihtiyacımız var. Yasaları, yaklaşımları ve gelenekleri değiştirmeliyiz.”