Bizbize daha güçlüyüz
Türkiye’nin dört yanından kadınların buluştuğu, Bizbizze dernekleşti.
Özlem YüzakKimi yaptığı işten memnun değildi, sevdiği kendi işini yapmak istedi; kimi hayatta daha aktif olmak; kimi yılların getirdiği deneyim ve bilgiden başka kadınları da yararlandırmak, kimi “bir sivil toplum kuruluşunda gönüllü olmak isterim” dedi; kimi kafasında uçuşan fikirleri somut bir projeye dönüştürmek... Yolları Bizbizze ile kesişti. Türkiye’nin dört bir yanından kadınlara ücretsiz eğitim, koçluk, mentorluk ve danışmanlık hizmetleri veren Bizbizze, bir yıllık deneyimin ardından daha geniş kitlelere ulaşmak için yola dernekleşerek devam etmeye karar verdi. İşverenlerin yüzde 92’sinin erkek ve sadece yüzde 8’inin kadın olduğu, kadın istihdamı oranının yüzde 28’lerde seyrettiği Türkiye’de kendini sosyal girişimci olarak tanımlayan Bedriye Hülya’nın kurduğu Bizbizze, Hülya’nın özetlediği gibi “Kadınlara ne yapmaları gerektiğini söylemiyor. Birlikte, birtakım enstrümanlarla, neye doğru yol almasının kendisi için iyi olacağını bulmak üzere kazı yapıyor”. Bizbizze bugüne kadar 300’ü aşkın kadına ulaşmış, 98 eğitim düzenlemiş, 156 eğitmen, mentor, koç ve danışmanla çalışmış, 130 etkinlik yapmış. Proje dünyanın en büyük sosyal girişimcilik ağı Ashoka tarafından da destekleniyor.
4 yıllık yolu 1 yılda aldı
Türkiyeli kadınlara seçme seçilme hakkının verildiği 5 Aralık günü de derneğin kuruluş tarihi olarak seçilmiş. ‘Bizbizze Kadınlar için Fikir ve Destek Derneği’nin kuruluşunun açıklandığı geniş katılımlı toplantıda hem kendi işini kuran hem de Bizbizze gönüllüsü ve eğitmeni olan kadınlarla sohbet ediyoruz. Özlem Kıldır, ODTÜ İnşaat Mühendisliği’nden mezun. Yüksek lisansı işletme. Bir süre finans sektöründe çalıştıktan sonra “kendi işimi yapsam mı” diye düşünürken karşısına Bizbizze’nin çıktığını anlatıyor. Annesi Serpil ile patchwork (kırkyama) sanatını “Bundle of Colors” adlı markaya dönüştürmeyi başardığını, Bizbizze desteği ile 4 yılda almayı planladığı yolu 1 yıla indirdiğini anlatıyor. Sibel Ünal, Bizbizze Gönüllülük Programı katılımcısı ve gönüllü eğitmen. Birleşmiş Milletler EmpowerWomen platformu tarafından 2016-2017 değişim şampiyonu seçilmiş. 2005 yılında İTÜ Endüstri Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra Bankacılık, Yönetim Danışmanlığı ve Bilgi Teknolojileri alanlarında çalışmış. İş hayatına bir yandan Proje Yönetim Ofisi Müdürü olarak devam ederken bir yandan da kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi konusunda gönüllü olarak çalışmalarını yürütüyor. Irmak Kara, İTÜ Çevre Mühendisliği mezunu. Danimarka’da birçok projeye katılmış başarılı bir çevre gönüllüsü aynı zamanda. Kendi işini geliştirmek için Bizbizze istihdam programına katılmış. Hatta program sayesinde tanıştığı bir kadın ile grafik tasarımı eğitimi görürken bir yandan babasının Mercan’daki bindallı ve kına malzemeleri dükkânında çalışmaya başlayan Kübra Toprak, şimdi tasarım becerilerini kullanarak kişiye özel söz, nişan, kına ve düğün malzemeleri tasarlıyor. Kübra Toprak, bu sektörde dizilerin satışları arttırdığını belirtirken, evlenecek çiftlere de “Her şey mükemmel olsun diye ağzınızın tadınızı kaçırmayın” diye seslenmeyi ihmal etmiyor.
Pes etmemeyi öğrendim
Aslı Gözde Ak “severek yaptığı”, istediği insan kaynaklarında çalışıyor. İş arama sürecine büyük katkısı olan Bizbizze’ye en çok da “pes etmemeyi öğrettiği” için teşekkür ediyor.