'Biz bölgeye her türlü yabancı müdahaleye karşıyız'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin, bölgeye yönelik her türlü yabancı müdahaleye karşı olduğunu bildirdi. Davutoğlu, bölgede birçok ülkede halkların haklı ve meşru talepleri olduğunu belirterek, bu taleplerin barışçıl yöntemlerle bir reform sürecine dönüşmesi gerektiğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, temaslarda bulunmak üzere geldiği Tahran'da İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile yaklaşık üç saat süren bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, İran'ı ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirten Davutoğlu, ''Türkiye ve İran, çok köklü tarihi ilişkilere sahip iki dost ve komşu ülkedir'' dedi. Görüşmelerde ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi için istişarelerde bulunduklarını kaydeden Davutoğlu, görüşmelerinin önemli bir kısmını da bölgesel konuların oluşturduğunu belirtti.

''Gerçekten bölgemiz son derece önemli tarihi bir dönüşüm süreci yaşıyor'' diyen Davutoğlu, bölgedeki tüm ülkelerin bu tarihi dönüşüm sürecinde bölgenin daha müreffeh, barışçıl ve istikrarlı bir yapıya kavuşması için çaba sarf etmesi gerektiğini kaydetti. Bölgede birçok ülkede halkların son derece haklı ve meşru taleplerinin olduğunu ifade eden Davutoğlu, ''Her ülkenin kendi iç yapısı var ve bu iç yapısının getirdiği özellikler var. Ancak bizim, bu taleplerin, barışçıl yöntemlerle bir reform sürecine dönüşmesi konusunda ilkesel olarak bir tutumumuz var'' dedi.

İran tarafıyla bu konuların paylaşıldığını, birçok dost ve komşu ülkeyle ilgili olarak görüş alışverişinde bulunulduğunu belirten Davutoğlu, ''Biz bütün bu sorunların bölgesel bir bilinçle çözümüne büyük önem veriyoruz. Bölgede bütün taraflar, bütün ülkeler birlikte geleceğe hazırlanmalılar'' dedi. ''Biz bölgede yanyana duran çok sayıda ahşap ev gibiyiz. Herhangi bir evde çıkacak yangının sadece o evde kalacağını hiç kimse düşünmemeli'' diyen Davutoğlu, ''Onun için de birbirimizle dayanışma içinde olmalı ve bu köklü tarihe, her türlü doğal kaynağa sahip bölgemizi barışçıl bir şekilde geleceğe hazırlamalıyız'' diye konuştu.

Dost ve kardeş Suriye, Yemen, Bahreyn, Libya ve diğer ülkelerde yaşanabilecek gelişmeler konusunda herkesin duyarlı olmasının büyük önem arz ettiğini söyleyen Davutoğlu, bu çerçevede kapsamlı bir görüşme yaptıklarını bildirdi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bölgesel gelişmelerle ilgili olarak diğer ülkelerle de yakın temas içinde olunduğunu belirterek, Mısır ve Suudi Arabistan;a yaptığı ziyaretleri hatırlattı.
 

Mavi Marmara

İsrail;in Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırıyla ilgili Türkiye'nin şimdiki tutumuna ilişkin bir soruyu cevaplayan Davutoğlu, ''Türkiye;nin geçen sene sivillerin açık sularda İsrail askerleri tarafından katledilmesi konusundaki tutumu açık ve nettir. O zamandan beri son derece haklı ve meşru taleplerde bulunduk. Bu da İsrail işlediği insanlık suçu dolayısıyla özür dilemeli ve tazminat ödemelidir. Bu konudaki tutumumuzda hiçbir değişiklik yoktur'' dedi.

''İsrail, herhangi bir başka ülke gibi attığı yaptığı eylemler dolayısıyla uluslararası hukuk nezdinde hesap verebilir konumda olduğunu kabul etmelidir. Şu anda yürüttüğümüz çalışmalar budur'' diyen Davutoğlu, BM'nin bu konuda rapor hazırlamakta olduğunu belirtti. Cenevre'de geçen yıl İnsan Hakları Komisyonu'nun raporunun yayımlandığını hatırlatan Davutoğlu, ''Bu rapor, açık bir şekilde İsrail;i suçlu buldu. Dolayısıyla şu anda üzerinde çalışılan rapor, ümit ederiz ki bununla çelişkili bir tablo ortaya koymaz. BM pozisyonu bu anlamda tek ve uluslararası hukuka uygun bir noktada olur. Ama her halükarda bizim bu konudaki tutumumuz açık ve nettir'' diye konuştu.
 

Bölgedeki gelişmeler

''Biz bölgeye her türlü yabancı müdahaleye karşıyız''
diyen Davutoğlu, şunları söyledi:
''Ama aynı zamanda bölgede insan hakları ihlalleri ve haklı meşru talepleri doğrultusunda doğabilecek gelişmeler konusunda da duyarlıyız. Bu tarihi geçiş sürecinde herkesin çok duyarlı bir şekilde davranmasına, tutum almasına büyük önem veriyoruz. İlkeli bir pozisyon belirlemeli ve bunu mutlaka sürdürmeliyiz.''

Bölgesel gelişmeler ve Türkiye'nin durumuna ilişkin bir soruyu cevaplayan Davutoğlu, şunları kaydetti: ''Bizim bu konularda hiçbir kaygımız yok. Çünkü Türkiye çok sağlıklı işleyen bir demokrasiye sahiptir. Hesap verebilen hukuk devleti yapısına sahiptir. Son olarak çok yüksek bir oranda katılımla son derece demokratik seçimler gerçekleşti. Bu demokratik seçimlerle zaten halk kendi görüşlerini, her türlü değişik ideolojiler, siyasi bakış açıları, farklı yaklaşımlar içinde sunabilmektedir. Açık fikir özgürlüğünün, seçimlerin, demokratik hak ve özgürlüklerin olduğu toplumlarda bu toplumların bu konularda kaygı duymasına gerek yoktur.''

Türkiye ekonomisinin yüzde 11 dolayında büyüdüğünü hatırlatan Davutoğlu, ''Türkiye, ekonomik kalkınmayı, demokratik yapıyı ve aktif dış politikayı bir arada barındırabilen bir politika yürütmektedir. O bakımdan biz geleceğe büyük ümitlerle bakıyoruz, kaygılarla korkularla değil. Ümit ediyoruz ki bütün bölgemiz bu ümitleri besler, bu ümitleri geliştirir ve yeni bir vizyonu birlikte bu bölgede inşa ederiz'' diye konuştu.

'Gelişmeler konusunda temas halinde olunmasına önem veriyoruz'

Davutoğlu, İran tarafıyla görüşmede Suriye'nin yanı sıra diğer ülkelerdeki gelişmelerin de ele alındığını belirtti. Suriye'yi ''Türkiye'nin çok aziz bir dostu, komşusu ve kardeşi'' olarak niteleyen Davutoğlu, bu ülkenin İran'la da çok yakın dostluk ilişkileri olduğunu söyledi.
''Türkiye ve İran'ın bu aziz dost ve kardeş ülke konusunda görüş paylaşması ve bunları değerlendirmesi doğaldır'' diyen Salihi, ''Biz bu konudaki görüşlerimizi aktardık, paylaştık. Ve bundan sonra da sadece Suriye konusunda değil, bölgedeki gelişmeler konusunda temas halinde olunmasına önem veriyoruz'' dedi.

Bölgede bir mezhep çatışması ortamının doğmaması ve bölgenin yeni gerilimlere muhatap olmaması için takınılacak tutumun büyük bir önem taşıdığını belirten Davutoğlu, ''Bu sebeple biz bundan sonra da temas edeceğiz. Ortak birçok bakış açısını tespit ettik, farklı düşünülen noktalarda kanaatlerimizi paylaştık'' diye konuştu. ''Açık bir şekilde bütün görüşlerimizi, kaygılarımızı, dost ve kardeş halklarla ilgili düşüncelerimizi, kaygılarımızı her zaman bütün dostlarımızla paylaştığımız gibi İran ile de paylaştık'' diyen Davutoğlu, bundan sonra da bu istişarelere devam edileceğini söyledi.
 

İranlı Bakan Salihi

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de İran ve Türkiye ilişkilerinin çok köklü ve tarihi olduğunu belirterek, bu ilişkilerin birçok alanda gelişmekte olduğunu kaydetti. İki ülke ticaretinin bu yıl 14 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini belirten Salihi, bu rakamın birkaç yıl içinde 30 milyar dolara ulaşmasını umduklarını ifade etti. Salihi, üç saat kadar süren görüşmede ikili ve özellikle Suriye olmak üzere bölgesel konuların ele alındığını belirtti.

''İran, Suriye ve Türkiye bir ailenin üyeleridir. Bunlardan biri için sorun ortaya çıkarsa tüm aile üyeleri bu sorunu çözmek için girişimde bulunmalı'' diyen Salihi, ''Suriye ve Türkiye birbirleri için komşu ve önemli iki ülke. İran da bu iki ülkenin dost ve kardeşidir'' ifadesini kullandı. Bölge ülkeleri arasındaki görüşmelerde halkların haklı taleplerinin karşılanması konusuna önem verilmesi gerektiğini belirten Salihi, olası bir yabancı müdahalesinin önlenmesi konusunun da bu açıdan önemli olduğunu kaydetti.

Salihi, bölgedeki gelişmelerin burayla sınırlı kalmadığını etkilerinin tüm dünyada görüldüğünü söyledi. Türkiye ve İran'ın bölgenin iki büyük ülkesi olarak bölgedeki gelişmeleri doğru bir şekilde tahlil etmesinin önemine değinen Salihi, görüşmelerin bölgede barış, istikrar ve güvenlik sağlanmasına yönelik olması gerektiğini sözlerine ekledi.