Biz 'asansörde halvet'i tartışırken CERN'de karşı maddeyi taşımaya hazırlanıyorlar

CERN laboratuvarlarında üretilen antimadde madde ile etkileştiğinde anında reaksiyona girdiğinden, konulduğu her kabı yok edebilir. Buna rağmen, CERN’den bilim insanları antimaddeyi tuzağa düşürerek, bir tesisten diğerine taşımayı planlıyor.

cumhuriyet.com.tr

Antimadde esasında normalde maddenin kötü ikizi gibi adlandırılabilir. Her antimadde parçacığı bir diğer parçacığın tümüyle zıt eşi ve karşıt yüküne sahip olduğundan karşı karşıya geldiklerinde birbirlerini yok ediyorlar. Nötron yıldızları ve kara delikler plazma jetleri anti maddelerin doğal kaynağı gibi görünüyor. Ayrıca öyle görünüyor ki, atmosferde gerçekleşen her yıldırım boşalmasında da oluşuyorlar.

Gercekbilim.com'da yer alan habere göre, antimaddeye ilişkin gizemlerin çözülmesi, Evrenin en derin problemlerinden biri olduğundan üzerinde halen çok çalışılması gerekiyor. Pozitron yani anti-elektronlar 1930larda başlayan deneylerde ilk gözlenen parçacıklardır. Aynı normal maddedeki gibi bu parçacıklar birleşerek antimaddeyi oluştururlar.

 Anti-hidrojen ise ilk 1995’de CERN’de yaratıldı ve 2010lara kadar tuzağa düşürülüp, üzerinde çalışılamadı. Fakat 2011’de araştırmacılar antimaddeyi 16 dakikalığına tutabildiler. Bu sayede normal hidrojen atomu ile spektrumları karşılaştırabildi.

 Günümüzde CERN’de antiprotonlar parçacık hız kesicisinde (decelarator ) yavaşlatılarak özel tasarlanmış bir tuzağa hapsediliyor. Fakat bu uçup giden maddeyi diğer araştırmalarda kullanmak mümkün değildi.

 İşte CERN’ün PUMA projesi (antiProton Unstable Matter Annihilation) bu dengesiz anti maddeyi diğer bir tesise taşımayı amaçlıyor. İlk yolculuk sadece birkaç yüz metre uzağa olsa da bunun için bile yıllarca araştırma yapmak gerekti.

 Araştırmacılar antiprotonları özel bir şişeye kilitleyerek, onları havada tutabilecek kadar güçlü bir manyetik ve elektriksel alan uyguluyor. Aynı uzay boşluğundaki gibi mutlak sıfıra yakın sıcaklıkta bulunan bir ortamda tutuluyor. İdeal olarak milyarlarca anti protonu hapsetmek için , mevcut herhangi teknolojiden 100 kat daha ileriye gitmek gerekiyor , böylece birkaç hafta antimadde saklanabiliyor.

 Sonrasında tuzak bir kamyonete yüklenecek ve en yakın proje ISOLDE’ye taşınacak. Bu deneyde anti maddenin nadir radyoaktif izotoplarla reaksiyonu incelenerek, sonunda nötron yıldızları anlaşılmaya çalışılacak.

“Anti maddeyi bir yerden bir yere taşımak bilim kurgu gibi geliyor. Gerçekten süper bir fikir,” diyor projedeki nükleer fizikçilerden Charles Horowitz.

 Yine de bu fikri uygulamak biraz zaman alacak. Geliştirme ve test aşaması 4 yıl alacak ama belki de bu şekilde daha uzaklara anti madde taşınabilecek. Böylece anti madde daha uzak bölgelere taşınarak, dünyanın diğer bölgelerinde bilim insanlarına eşsiz bir fırsat sunulabilecek.

 “Bir protonu sergileyebilir ve birkaç hafta koruyabilirse,daha fazla insan deneylere katılarak insanlar yeni fikirler oluşturabilir. Bunun gerçekten yeni alanlar doğurabileceğini düşünüyorum,” diyor CERN’den anti madde fizikçisi Chloé Malbrunot.