'Biyosfer rezerv alanı ne demek?'
UNESCO tarafından 2006’da, “Dünya biyosfer rezerv alanı” ilan edilen Artvin’in Borçka ilçesindeki Maçahel bölgesinde 8 HES yapılması planlanıyor.
Ömer Şan / CumhuriyetPolat Holding’e bağlı Uğur Enerji’nin yapmayı planladığı Uğur HES’e karşı köylülerin açtığı davada HES şirketinin avukatı Yunus Koçal’ın savunması şaşırttı. Avukat Koçal, bilirkişi raporunu anlamadığını belirterek “Ben regülatör yapısı nedir bilmem. Raporda, ‘biyosfer alanı’ diye kesip atıyorlar. Bilirkişi bilmiş ama bunların açıklaması olması gerekirdi. Biz de çevreye önem veriyoruz . Hatta TEMA’ya da düzenli bağışlarda bulunuyoruz” dedi.
Uğur Enerji şirketinin Maçahel’e yapmayı planladığı Uğur HES için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği “ÇED olumlu” raporuna karşı köylülerin yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı davaya Rize İdare Mahkemesi’nde devam edildi.
Davaya Uğurlu köylüleri adına Avukat Yakup Okumuşoğlu, ineğini satarak Rize’de HES’lere karşı mücadele eden “Yurttaş Kazım” lakaplı Kazım Delal, HES’lere karşı çıktığı için Rize Belediyesi’ndeki işinden atılan Yusuf Esir, TEMA Rize Temsilcisi Nevzat Özer, Senoz Vadisi Koruma Platformu ve Gençlik Muhalefeti üyeleri katıldı.
275 köylü adına savunma yapan Avukat Yakup Okumuşoğlu, Maçahel’in dünyada 22, Türkiye’de ise tek “biyosfer rezerv alanı” olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Türkiye’de bir Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vardır. Bu bakanlık çevreyi koruyamamakta, görevlerini yapmamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşın tepki ve taleplerini dikkate almadan, HES şirketlerinin isteklerine göre ranta dayalı çalışmaktadır. Maalesef Anadolu’da serbestçe akan su kalmamış, uluslararası şirketlere satılmış, peşkeş çekilmiştir. Enerji safsatasıyla geliştirilen HES’ler yaşamı katletmekte, geleceğimizi karartmaktadır. Hukukun bağımsızlığına güvenerek yasaların el verdiği ölçüde Çevre Bakanlığı’na karşı çevre ve yaşam mücadelemizi sürdüreceğiz.”
Uğur Enerji şirketinin avukatı Yunus Koçal’ın savunması ise salondakileri şaşırttı. Bilirkişi raporunu anlamadığını söyleyen Koçal şu ifadeleri kullandı: “İtirazımız bilirkişi raporundaki eksikliklere. Ben regülatör yapısı nedir bilmem. Biyosfer alanı diye kesip atıyorlar. Bilirkişi bilmiş ama bunların açıklaması olması gerekirdi. Biz de çevreye önem veriyoruz. Hatta bölgede çevresel çalışmalar ve arıcılık yapan TEMA’ya da düzenli bağışlarda bulunuyoruz. Bu nedenle herhangi bir biyolojik zarar gördüğümüzde biz zaten bunu yapmayız. Zarara uğrasak da bu hassasiyeti gösterir ve projeden vazgeçeriz.”
Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti, davayla ilgili kararın daha sonra açıklanacağını kaydederek duruşmayı bitirdi.