Biyogüvenlik Kanunu Tasarısı (14.01.2010)
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ve ürünlerine ilişkin düzenlemeleri içeren Biyogüvenlik Kanunu Tasarısı benimsendi.
cumhuriyet.com.trAKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl başkanlığında toplanan Komisyon, tali komisyon olarak Biyogüvenlik Kanunu Tasarısı'nı ele aldı.
CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, tasarının sadece GDO'lu ürünlerin ithalatına yönelik olduğunu savundu. GDO'lu ürünlerin insan ve çevre sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik araştırmaların henüz tamamlanmadığına dikkati çeken Bingöl, fareler üzerinde yapılan bir deneyde 4. jenerasyonda kısırlık meydana gelebileceğinin tespit edildiğini anlattı.
MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, GDO'lu ürünlerin Türkiye'ye sokulmadan önce biyogüvenilir olduğunun tespit edilmesi, bu tespitin Türkiye'de yapılacak araştırmalarla da teyit edilmesi gerektiğini söyledi.
Uluslararası kartellerin çok güçlü olduğuna dikkati çeken Durmuş, ''Hükümet ne yaparsa yapsın 2 büyük firma, ürünlerini Türkiye'ye sokacak. Bunu engellemeye Hükümetin gücü yetmez'' dedi.
Hayvanlara GDO'lu yemlerin yedirilmesi halinde hayvan eti tüketen insanların da GDO'lu yemlerden etkilenebileceğini belirten Durmuş, ''Genetiği değiştirilmiş tohum ithal edilmemeli. Tohumlar asla gen modifiye olarak ihtal edilmeli, eğer ithal edilecekse üzerinde GDO'lu olduğuna yönelik işareti, etiketi, güvenilir olduğu bilgileri olmalı. GDO'lu her ürün incelenmeli, 5-10 yıllık etkileri araştırılmalıdır'' diye konuştu.
CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse, GDO'lu ürünlerde düzenleme yapılması için geç kalındığını, bu konunun şimdiye kadar ihmal edildiğini savundu.
Köse, GDO'lu ürünlerle ilgili tüketicilerin bilgilendirilmesi, hangi ürünlerin ithaline izin verildiği ve bu ürünlerin etkilerini içeren bilgilerin sanal ortamda yayımlanması gerektiğini söyledi.
MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, son dönemlerde cilt ve alerjik hastalıklarda artış olduğuna dikkati çekerek, bu hastalıkların gıda kaynaklı olduğunu ileri sürdü.
Hazır gıda, meyve suyu, bisküvi ve kolalı içecekler gibi birçok gıdada nişasta bazlı tatlandırıcı kullanıldığını kaydeden Doğru, Türkiye'de kullanılan şekere oranla yüzde 15'inin tatlandırıcı olduğunu, bu oranın Avrupa ülkelerinde yüzde 2 olduğunu kaydetti.
Tatlandırıcı kullanılan gıdaların etkilerine yönelik araştırma yapılması gerektiğini belirten Doğru, GDO'lu ürünlere ilişkin yasal düzenleme yapılmasında da geç kalındığını sözlerine ekledi.
"Kendi tohumumuzu üretmemiz lazım"
MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış ise GDO'lu ürünlerin başında soya, patates, mısır, kanola gibi ürünlerin geldiğini belirterek, bu ürünlerin sağlığa etkileri üzerinde süratle çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.
Çalış, ''Ülkemizde ürün planlaması iyi yapılmadığından, yetiştirme imkanı bulduğumuz ürünleri dışarıdan GDO'lu bir şekilde almak zorunda kalıyoruz. Ülkemizi küresel kartellerin pazarı haline getirmememiz lazım'' diye konuştu.
AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç da bazı uzmanların manav önlerinde GDO'lu olmayan ürünler üzerinden şov yaptıklarını belirterek, bu tür tartışmaların konuyu bilimden uzaklaştırdığını söyledi.
''GDO'lu ürünleri, halk düşmanı olarak gösteremeyiz'' diyen Domaç, araştırma ve geliştirme faaliyetleri için yatırım yapan firmaların, sağlığa zararlı ürünler üretmeleri halinde batmayı göze alamayacaklarını savundu.
AKP Kahramanmaraş Milletvekili Cafer Tatlıbal ise GDO'lu ürünlerden tohum üretme şansı bulunmadığını belirterek, üreticilerin en fazla parayı tohuma ödediğine dikkati çekti.
Hibrit tohumlarının ithal edildiğini ve pahalı oluşu nedeniyle üretim maliyetini artırdığını kaydeden Tatlıbal, ''Kendi tohumumuzu üretmemiz lazım. Bilimi yakalayıp, ihtiyacımız olan tohumun üretimine bir an önce başlamalıyız'' diye konuştu.
Komisyonda, görüşmelerin tamamlanmasının ardından tasarı benimsendi. Komisyon, görüşlerini rapor haline getirerek, tasarının esas komisyonu olan Tarım ve Köyişleri Komisyonu'na sunacak.