Bitlis'den rest: Yol yoksa oy da yok
Bitlis'in Hizan ilçesinde 8 köy ve birçok mezranın üzerinde bulunduğu yol güzergahının, yıllardır yapılmadığını öne süren yurttaşlar, yolları yapılmazsa genel seçimde sandığa gitmeyeceklerini açıkladı.
cumhuriyet.com.trHorozdere köyü muhtarı Mahmut Durmaz, yıllardır köy yollarının bozuk olduğunu ve bu sorunla kimsenin ilgilenmediğini söyledi.
Dere yolu üzerinde 8 muhtarlık bulunduğunu belirten Durmaz, şöyle konuştu:
''Bu yol yapılmayana kadar, bu sekiz muhtarlığa bağlı sekiz köy sandığa gitmeyecek. Köylüler, 'Seçmen kağıtlarını bize getirmeyin. istemiyoruz' diyorlar. Hatta bu dere yolu üzerinde köyleri bulunan ve Hizan'da yaşayan vatandaşlar da oy kullanmayacaklarını bize söyledi. Milletvekilleri bizimle defalarca toplantı yaptı ve yolların yapılacağına dair bize söz verdi ama yollarımız hala yapılmadı. Köyümüzle ilçe arasında bulunan 4 kilometrelik yolu zorlukla kat ediyoruz. 4 kilometrelik yolu kat etmek için en az yarım saat yolda kalıyoruz.''
İlçeye bağlı Süttaşı köyü muhtarı Hasan Talan ise, dere yolunun Hizan'da ilk yapılan yollardan biri olduğunu ve 1970'li yıllarda kullandıkları yolun, şimdiki yoldan daha düzgün olduğunu ifade etti.
Talan, ''Bu yol üzerinde 6 bin nüfuslu sekiz köy var. Milletvekilleri muhtarları Ankara'ya çağırdı ve bizimle toplantı yaptı. Söz verdiler ama yolumuzu yapmadılar. Sekiz köy muhtarlarıyla toplantı yaptık. Yolumuz yapılmazsa, bu yol üzerinde bulunan sekiz köy ve buna bağlı tüm mezralar sandığa gitmeyecek'' diye konuştu.
Köylülerden Mahmut Çetin de, yol yapımı için söz defalarca söz aldıklarını ancak köy yolunun yıllardır yapılmadığını kaydetti.
Çetin, ''2009'dan beri başvurularımıza rağmen yolumuz yapılmadı. 'Bu yolu yapmak boynumuzun borcudur' dediler ama yolumuz yapılmadı. Hizan ile bu köyler arasındaki mesafe sadece 20 kilometre ama biz bu 20 kilometreyi bir buçuk saatte gidiyoruz'' dedi.
Güzergahta şoförlük yapan Cevdet Aydın da, yollar bozuk olduğu için aracını haftada bir sanayiye götürmek zorunda kaldığını kaydetti.
Aydın, şunları ifade etti:
''Öküz arabası bile bu yoldan geçemiyor. Her taraf çamur, her taraf bataklık. Benim minibüsüm var ve her hafta aracımı sanayiye götürüyorum. Kazandığım paranın tamamı, aracımın zorunlu bakımına gidiyor. Köy minibüsü haricinde kimse aracını bu yola sokamıyor. Ben de köylülerim mağdur olmasın diye gidip geliyorum. Kar ettiğim yok."
''Yollarda durum tespiti yapıldı"
Bitlis İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Yanık ise, Yol Hizmetleri Müdürlüğü tarafından, Horozdere, Süttaşı, Yoğurtlu, Budaklı, İçlikaval, Çökekyazı, Aladana ve Gökay köy yollarının durum tespitlerinin yapıldığını söyledi.
Bu grup köy yolunu püremanet olarak değerlendirmeye alacaklarını belirten Yanık, şöyle konuştu:
''Kış mevsiminden yeni çıktık. Püremanet programına nisan ayında başlayacağız. Hizan'daki şantiye, zaman zaman yollarda gerekli bakımları yapıyor. Bunlar Horozdere grup köy yoluna ait olduğu için, yolun mesafesi 17 kilometre. Püremanet imkanlar dahilinde, yolda kısmi ıslah çalışması yapılacak. Yollarda arazi ihtilafı olduğu için, yolda istenilen standardı yakalayamıyoruz. Yolların asfalt olması için ciddi bir maliyet gerekiyor. Söz konusu grup köy yolları 1998 yılında altyapısı tamamlanmadan asfalt kaplama yapılmış. Ancak belirtilen tarihten bu yana meydana gelen asfalt bozulmaları nedeniyle yol tahrip olmuş ve stabilize halini almış. Bu nedenle yol dar ve yer yer çamur olmakta.''
Yanık, il genelinde toplam 2 bin 500 kilometre yol ağlarının bulunduğunu ve sıkıntı bulunan yolları önceliğine göre yapacaklarını sözlerine ekledi.