'Bitkisel planktonda ciddi düşüş var'

Erdal-Sevinç İnönü Vakfı'nca yürütülen ''Marmara Denizi'nin Değişen Oşinografik Şartlarının İzlenmesi Projesi'' tamamlandı.

cumhuriyet.com.tr

Proje yöneticisi hidrobiyolog Levent Artüz, Tekirdağ Belediye Meclisi Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, proje çalışmaları kapsamında Tekirdağ bölgesinin oşinografik verilerinin de oluşturulduğunu söyledi. Araştırmalar sonucunda Marmara Denizi'nin suda erimiş oksijen değerlerinin olması gerekenden oldukça düşük olduğunun belirlendiğini belirten Artüz, ''Proje çerçevesinde yapılan ölçümlerde özellikle yerleşim alanlarına ve dolayısıyla deşarj merkezlerine yakın bölgelerde atmosferle direkt temasta olan tabakadan derinlere inildikçe suda erimiş oksijen değerlerinin ciddi düşüş gösterdiği görüldü'' dedi.

Yüzey tabakası dışında çevre mevzuatının öngördüğü alıcı ortam değerlerini karşılayacak temel parametrelerin sağlanmasının olanaksız göründüğünü ifade eden Artüz, şunları kaydetti: ''Bölgede yapılan ön çalışmalara göre, bitkisel plankton çeşitliliği ve genel toplam miktarlarında ciddi düşüş saptandı. Bu da bölgede ciddi bir verim düşüklüğü görüleceğinin anlamlı bir sinyalidir. Bölge genelinde özellikle yerleşim alanlarına yakın kesimlerde ciddi bulanıklık değerleri görülmüştür. Antropojenik etki alanında yer alan kıyı şeridinde aletsel ve görsel veriler çerçevesinde ciddi kirlilik saptanmış, bu kirliliğin akıntılar vasıtasıyla Marmara Adası ve Uçmakdere gibi antropojenik etkilerden uzak bölgeleri de etkilemeye başladığı gözlenmiştir. Kumbağ ile Mürefte arasında kalan sahil şeridi, Marmara Denizi geneliyle kıyaslandığında söz konusu olumsuz etkilerin göreceli olarak en az düzeyde gözlendiği bölgedir.'' Levent Artüz, daha sonra, projeyle ilgili kitapçığı Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç'a verdi.