Bitki çaylarının fiyatı altınla yarışıyor
Kış aylarında hastalıklara karşı vücudun direncini artırmak amacıyla hazırlanan karışımlarda kullanılan kış çayları havaların soğumasıyla büyük rağbet görmeye başladı.
AAÜlke genelinde 30 Mart'taki don olayı nedeniyle kış çayı olarak kullanılan bitkilerin üretiminde yaşanan azalma, fiyatların artmasına neden oldu.
Geçen yıl kilogramı 80 liradan satılan ıhlamur 100 liraya, 15 liradan alıcı bulan Dağ Çayı'nın fiyatı da 60 liraya yükseldi.
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde aktarlık yapan Süleyman Onur, mevsimsel hava değişimlerinden dolayı vücut direncinin düştüğünü ve bu zamanlarda da bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olduğu düşünülen bitkilerden demlenen çaylara rağbetin artığını söyledi.
Havaların soğumasıyla vatandaşların bitki çaylarına yönelmesinden kaynaklı aktarlarda iş yoğunluğunun artığını kaydeden Onur, bitki karışımlarından hazırlanan kış çaylarının grip, nezle ve öksürüğe iyi geldiğini anlattı.
Onur, "Ihlamurun birçok özelliği var. Bağışıklık sistemine faydası olan ve kış çayı karışımı içinde olmazsa olmaz olan bir bitkidir" dedi.
"Ihlamur stoklandı"
Ihlamur fiyatında geçen yıla göre ciddi bir artış yaşandığını ve daha da artacağı yönünde beklentilerinin olduğunu kaydeden Öner, şöyle konuştu:
"Geçen yıl ıhlamurun kilogramını 80 liradan satıyorduk. Şu anki fiyatı 100 lira ve daha da yükseleceği beklentisi var. Bu beklentinin nedeni ise üreticilerin ellerindeki ıhlamuru stoklamasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Üreticiler kışın sert geçeceğini, ıhlamurun daha çok para edeceğini düşünüyorlar. Kilogramının 120-130 lira olacağı bekleniyor."
Fiyatlardaki artışın satışları da etkilediğini dile getiren Onur, şöyle dedi:
"Vatandaşlar 100 gram alacağı yerde 50 gram alıyor. İhtiyacının altında almaya başlıyor. Kış çaylarının şu an gerçekten lüks bir içecek haline geldiğine inanıyoruz. Bir ıhlamur çok yüksek fiyatlardan satıldığından lüks içecekler arasına girdi. Bitkisel çayların fiyatı çok yükseldi. Bu çaylar, altınla yarışır hale geldi" şeklinde konuştu.
Onur, don nedeniyle Dağ Çayı'nın üretiminde de azalma yaşandığını, bu nedenle fiyatında artış olduğunu anlattı.
Dağ Çayı'nın üst solunum yollarına, öksürüğe çok iyi geldiğini ve balgam çıkartıcı özelliğinin olduğunu savunan Onur, onun da ıhlamur gibi tek başına kaynatılıp içildiğini, bağışıklık sistemini güçlendirici etkisinin olduğunu dile getirdi.
Dağ Çayı'nda meydana gelen fiyat artışının iklim koşullarından kaynaklı olduğunu sözlerine ekleyen Onur, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Geçen yıl kalitesine göre kilogramı 15-20 lirayken şu an kalitesine göre kilogramı 30 ile 60 lira arasındadır. Dağ Çayı'nı toplayanlar, bu fiyatlardan satmaya başladı. Ama tüketimi bir ıhlamur kadar değildir."