Birlik’te mülteci vurgusu
Şam’ın yeniden üyeliğe dönüşünün gündemde olduğu Arap Birliği’nin zirvesinde, farklı ülkelere dağılmış yaklaşık 5 milyon Suriyeli ve yeniden inşa için seferberlik çağrısı yapıldı.
Cumhuriyet-Dış Haberler
Ülkede çatışmaların başladığı 2011 yılında Suriye’nin üyeliğini askıya alan Arap Birliği’nin Şam hükümetini tekrar masaya çağırdığı ilk toplantısında mültecilerin dönüşü gündeme damgasını vurdu. Şam’ın, kendisine hatalı yaklaşımın devam ettiği gerekçesiyle katılmadığı Arap Birliği Ekonomi Zirvesi’nde konuşma yapan Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, uluslararası toplumun siyasi çözümden bağımsız olarak Suriyeli mültecilerin evlerine dönmeleri için gereken bütün çabayı göstermesi çağrısında bulundu.
Arap bankası önerdi
Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlenen Arap Birliği Ekonomik ve Sosyal Gelişim Zirvesi’nde üyeliği askıda olan Suriye hükümetinin koltuğu boş kaldı. Bir milyondan fazla Suriyeliye evsahipliği yapan Lübnan’ın Cumhurbaşkanı Avn, zirvenin sonuç bildirgesinde mültecilerin güvenli dönüşünün yer almasını önerdi. Avn ayrıca, çatışmaların doğrudan veya dolaylı olarak etkilendiği ülkeler ve yeniden inşa çalışmaları için bir Arap bankasının kurulması önerisinde bulundu. Fiilen devam eden parçalı yapının, çatışmaların ve siyasi çözümün yanı sıra, Suriye’nin insani olarak en önemli gündemlerini yeniden inşa çalışmaları ve mültecilerin dönüşü oluşturuyor. Savaş nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin sayısının 5 milyonu aştığı biliniyor. Suriye İçişleri Bakanlığı bu ayın başında yaptığı açıklamada, geçen yıl ülkesine dönen Suriyeli sığınmacı sayısının 294 bin 480 olduğunu duyurmuştu.
Muhalefet ‘irade’ istedi
Suriye’de siyasi çözüm arayışları devam ederken, muhalefetin çatı örgütünden uluslararası topluma “irade sergileme” çağrısı geldi. Birleşmiş Milletler’in yeni Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ile bir araya gelen, Cenevre’de temsil edilen Yüksek Müzakere Konseyi’nin başkanı Nasr el Hariri, uluslararası irade oluşmamasının siyasi süreci felç ettiğini vurguladı. Pedersen’in dördüncü temsilci olduğunu belirten Hariri, Cenevre ve Astana süreçlerinin rekabet halinde olmasını eleştirdi. Rusya ve İran’a işaret eden muhalefet temsilcisi Suriye hükümetine yakın aktörlerin anayasa komitesinin kurulması çabalarını baltaladığını savundu. Reuters’e verdiği röportajda ise Hariri “Siyasi çözüm fırsatı oluştuğunu, tüm ülkelerin siyasi bir çözüm olmadan Esad’la ilişkilerin normalleşmesinin imkânsız olduğunu gördüğünü” iddia etti.