Birleşmiş Milletler’e göre gelecek 5 yıl ne kadar sıcak olacak?
Dünya Meteoroloji Örgütü’nün Perşembe günü aktardığına göre küresel sıcaklıkların yıllık ortalaması, önümüzdeki beş yılın her birinde endüstri öncesi seviyelerin en az 1 derece üstünde olacak.
cumhuriyet.com.trDMÖ’nün gelecek beş yıl için yaptığı yıllık iklim tahminlerine göre en az bir yıl, 1850-1900 arası ortalama seviyelerin 1 buçuk derece üstünde artış görülme ihtimali yüzde 20.
193 devletin üye olduğu Cenevre merkezli Birleşmiş Milletler kurumu, son beş yıllık dönemin kayıtlardaki en sıcak beş yıl olduğunu belirtiyor.
2020’den 2024’e kadar olan önümüzdeki beş yıl boyunca, sıcaklıkların endüstri öncesi seviyelerin 0.91 derece ila 1.59 derece üstündeki aralıkta olması çok muhtemel.
Kuzeydeki okyanusların bazı kısımları hariç olmak üzere neredeyse bütün bölgeler, 1981’den 2010’a kadarki dönemden daha sıcak olabilir.
Konuyla ilgili konuşan DMÖ genel sekreteri Petteri Taalas, “Titizlikle yürütülen bu çalışma, Paris İklim Anlaşmasını hedefini tutturmanın önünde büyük bir güçlük olduğunu gösteriyor. Anlaşmanın hedefi, bu yüzyıldaki küresel sıcaklık artışını endüstri öncesi seviyelerin 2 derece üstüne çıkarmamaktı. Hatta, artışı 1.5 derece ile sınırlamak bile güç” ifadelerini kullandı.
2015 yılında imzalanan Paris anlaşması, sera gazı yayılımlarını köklü şekilde azaltarak küresel sıcaklık artışlarını sınırlamayı hedefliyor.
DAHA NEMLİ SAHRA
DMÖ’nün tahminlerinde, sera gazı ve aerosol yayımlarında koronavirüs krizinin tetiklediği ekonomik ve endüstriyel faaliyet kesintileriyle oluşan değişimler hesaba katılmaması üzerine Taalas, şunları kaydetti:
“Atmosferdeki karbondioksidin çok uzun ömürlü olması yüzünden, yayılımlarda bu sene meydana gelen düşüşün etkisi az olacak. Küresel sıcaklık artışlarını yönlendiren atmosferdeki CO2 yoğunluklarında azalma görülmesi beklenmiyor.”
DMÖ’ye göre gezegenin ortalama sıcaklığı, şimdiden sanayi öncesi döneme göre 1.0 derece daha sıcak.
2020’den 2024’e kadar beş yıllık döneme bakan örgüt, en az bir ayın sanayi öncesi seviyelere göre 1.5 derece daha sıcak olacağını söylüyor.
Fakat tüm bu dönemin, temel seviyeden 1.5 derece daha sıcak olması ise yüzde üç ihtimal.
Kuzey Atlantik bölgesinin kuzey tarafında, önümüzdeki beş yılda batıdan esen kuvvetli rüzgarlar daha sık görülebilir ve bu yüzden Avrupa’nın batısında daha fazla kasırga oluşabilir.
Yüksek enlemli bölgeler ile Sahra, yakın geçmişe göre daha yağışlı olabilir. DMÖ ayrıca Güney Amerika’nın pek çok bölgesi, güney Afrika ve Avustralya’nın sadece 2020 yılında yakın geçmişe kıyasla daha kuru olabileceğini söylüyor. Bu arada kuzey kutup bölgesinin, küresel ortalamanın iki katından fazla ısınması muhtemel. Sıcaklıklardaki en küçük değişimin, tropik bölgelerde ve Güney Yarımküre’nin orta enlemlerinde olması bekleniyor.
Kaynak: popsci.com