Bir zamanlar Mars'ın üçte biri denizmiş
Mars'ta suyun olup olmadığı uzun bir süredir tartışılmakta. Amerikalı bilim insanlarının son hesapları ilginç bir sonuç verdi.
cumhuriyet.com.trBir zamanlar Mars’ın en az üçte biri denizlerle kaplıymış. Bu yüzden de üç buçuk milyar yıl önce Kızıl Gezegen’de yağmur, bulut oluşumu ve yeraltı su birikimi olmalıydı, diyor Boulder Üniversitesi’nden Gaetano Di Achille ve Brian Hynek, Nature Geoscience dergisinde. İki bilim insanı, Amerikan ve Avrupa uzay ajanslarınca gerçekleştirilen görevlerle elde edilen kapsamlı analizleri değerlendirerek okyanus tezine ulaştı. Birçok ırmak tarafından beslenen 52 eski nehir yatağını incelemişler. Bunlardan gezegenin kuzeyinde kalan 29 nehir yatağı aynı yükseklikte olduğu için eski bir okyanusun izleri olabilir, diyorlar. Eğer haklıysalar, Mars okyanusu gezegenin yüzde 36’sını kaplıyordu ve 124 milyon kilometre küp suya sahipti.
Hynek, Journal of Geophysical Research dergisinde yayımlanan diğer bir araştırma yazısında 40.000 nehir yatağı saptadığından söz ediyor, bu bugüne kadar bilinenin dört katı. Bu kadar çok nehrin bulunması bol miktarda yağış gerektirir. Bu nedenle büyük bir olasılıkla yağış ve su dolaşımı vardı diyor. Bununla birlikte bu kadar çok suyun nereye gittiği açıklanamıyor henüz. Bu soru yeni görevlerle yanıt bulacak. Belki o zaman Mars’ta bir zamanlar yaşamın olup olmadığı da anlaşılacak. Nitekim nehir yatakları organik karbon birikimlerini aramak için en uygun yerlerdir.