Bir yeryüzü dergisi doğdu "Magma"

Daha önce keşif ve coğrafya kavramıyla özgün bir dergi yaratan Özcan Yüksek ve arkadaşları, 1 Ekim’de yeni bir dergiyle okurların karşısına çıkıyor. Magma adıyla yayınlanacak dergi kendisini “yeryüzü dergisi” olarak tanımlıyor.

cumhuriyet.com.tr

Yüksek bir okur kitlesine ulaşmayı amaçlayan Magma, büyük bir yayın grubuna ait dergi değil. Derginin içeriğini hazırlayanların ortaklaşa katıldığı bir bütçeyle kurulmuş, çok ortaklı Evliya Çelebi şirketi tarafından yayınlanıyor. Özcan Yüksek dışında, okurların Atlas’tan tanığı pek çok isim de var. Kemal Tayfur, Necmi Karul, Oktay Uludağ, Güven Eken, Güneşin Aydemir bu isimler arasında.

Magma Dergisinin kurucuları ve destekçileri arasında Türkiye’nin önde gelen doğa koruma derneklerinde Buğday Derneği ve Doğa Derneği de yer alıyor. Ayrıca Doğa Okulu da paydaşlar arasında. Magma’nın abonelik hizmetlerini Doğa Okulu yürütecek, okurlarla, üyelerle birebir ilişki kuracak.

Yanı sıra Doğu Karadeniz’deki kültürel ve doğal koruma çalışmalarıyla tanıdığımız Gola Derneği de Magma ile birlikte. Derginin ilk sayısının ve gelecek sayılarının hazırlanmasında çok sayıda bilim insanı da bulunuyor.

Yeryüzü dergisi olarak Magma’nın amacı, dünyamızı ve içinde yer aldığı evreni fotoğraflarla, kendi çıktığı yolculuklarla anlatırken, gezegenimizi koruyucu bilgi ve kültürleri de anlamak ve çoğaltmak. Bu yüzden de çok paydaşlı, doğa koruma alanındaki sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte kuruldu, hazırlandı ve yayınlanıyor.


Magma’nın Kapak Konusu

Magma, Amazonların sırlarıyla geliyor.

“Bir zamanlar, ruhlarını gök gürültüsü ve şimşeklerin beslediği kadınlar vardı. Bozkırın sonsuzluğunda ayın ışığıyla yıkanır, kurtlarla aynı dereden su içerlerdi. Haşin ama şefkatliydiler. Tutkulu, güçlü, dayanıklı ve cesurdular; ateşli bir tabiatın çocuklarıydılar. Aynı çağlarda yaşayan aşırı evcilleştirilmiş kadınların kapatıldığı sıcak evleri değil, karanlık ormanı, gür nehirlerin çağıldadığı vadileri, yağmurla yıkanan, rüzgârla hışırdayan çayırları, kimsenin geçmediği, geçmeye cesaret edemediği patikaları, görkemli dağları tercih ediyorlardı. Yün eğirmeyi değil, yay gerip kılıç sallamayı yeğliyorlardı. Onlar, her bahar bir zümrüt okyanusuna dönüşen, kışları kükreyen beyaz ifritin hüküm sürdüğü, mavi gökle yağız yer arasında bilinmez bir ülkenin kızlarıydılar.”

 

Magma Dergisi ilk sayısında kapak konusu olarak Amazon efsanesinin sırrını aralıyor. Amazonların yaşadığı coğrafyada gerçekleştirilen arkeolojik kazıları ziyaret ediyor, buluntuların fotoğraflarını yayınlıyor.


Magma’nın ilk sayısının kapak konusu Amazonlar aylar süren araştırma ve coğrafi yerinde incelemeler sonunda hazırlandı. Kemal Tayfur’un Kafkasya coğrafyasında araştırmalar yazdığı Amazonlar konusunu, Özcan Yüksek fotoğrafladı. Amazon kavminin buluntuları dünya basınında ilk kez Magma Dergisi’nde yayınlanıyor.