Bir sınıfta 46 öğrenci

İstanbul'da ilköğretimde derslik başına 46, ortaöğretimde derslik başına 40 öğrenci düşüyor. Okullaşma oranının en düşük olduğu il ise Hakkari.

cumhuriyet.com.tr

Eğitim Sen'in hazırladığı "2010-2011 Eğitim-Öğretim Yılı Başında Eğitimin Durumu" başlıklı rapora göre en düşük okullaşma oranı Hakkari'de bulunuyor. Hakkâri'yi Ağrı, Şırnak ve Batman izledi. İstanbul'da ise derslik başına ortalama 46 öğrenci düşüyor.

Rapora göre, okulöncesi eğitimde Türkiye genelinde okullaşma oranı yüzde 39 iken Hakkâri'de yüzde 14, Ağrı'da yüzde 15, Şırnak'ta yüzde 24, Batman'da yüzde 27 düzeyinde bulunuyor.

Rapor okulöncesi eğitimde olduğu gibi ilköğretimde okullaşma oranının iç açıcı olmadığını ortaya koyuyor. Türkiye genelinde ilköğretimde okullaşma oranı yüzde 98 iken; Hakkâri'de yüzde 85, Bitlis ve Muş'ta yüzde 87, Yozgat ve Van'da yüzde 88, Bingöl'de yüzde 91,Ağrı'da ise yüzde 93 olarak belirlendi.

Ortaöğretim okullaşma oranının en düşük olduğu il ise Ağrı. Türkiye genelinde ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 65 iken; Ağrı'da yüzde 22, Muş'ta yüzde 23, Van ve Bitlis'te yüzde 28, Bingöl'de yüzde 36, Hakkâri'de yüzde 41 olarak saptandı.
 

En kalabalık sınıflar Güneydoğu'da

Raporda "Benzer bir eşitsizliği öğretmen ve derslik başına düşen öğrenci sayılarına bakarak da gözlemlemek mümkün" saptaması yapılırken MEB rakamlarına göre ilköğretimde derslik başına 32, öğretmen başına 22 öğrenci; ortaöğretimde derslik başına 33, öğretmen başına 18 öğrenci düştüğünü belirtildi.

Rapora göre öğretmen başına düşen öğrenci sayısının en fazla olduğu bölge Güneydoğu Anadolu bölgesi.  Güneydoğu Anadolu bölgesinde ilköğretimde derslik başına 44, öğretmen başına 28 öğrenci; ortaöğretimde derslik başına 44, öğretmen başına 25 öğrenci düştüğü belirtilen raporda benzer durumun yoğun dış göç alan ve Türkiye'nin en kalabalık şehri olan İstanbul için de geçerli olduğu belirtildi. İstanbul'da ilköğretimde derslik başına 46, öğretmen başına 28 öğrenci; ortaöğretimde derslik başına 40, öğretmen başına 21 öğrenci düşüyor.