Bir sanığın dönüşüm öyküsü
Danıştay saldırısı ve Ergenekon davası sanığı Osman Yıldırım ablasını öldürdü, yeğenini fuhuş için pazarladı, sahtecilik yaptı; hem sanık, hem tanık hem de gizli tanık oldu.
cumhuriyet.com.trOsman Yıldırım, ablasını öldürmekten de öz yeğenine fuhuş yaptırmak suçundan da mahkûm olandı. Ergenekon savcılarının “Osmanım” dedikleri kişiydi. Danıştay saldırısının “hükümlüsü”, Cumhuriyet Gazetesi'nin bombalanmasının sanığı, Ergenekon soruşturmasının tanığı, davasının ise gizli tanığına dönüşen Yıldırım’ın 4 yılda anlattıklarıyla bir arpa boyu yol alınamadı. Yıldırım’ın değişik kimlikleriyle yaptığı hiçbir açıklaması bir diğeriyle de örtüşmedi.
• Sicil kaydına bakıldığında, kasten adam öldürmeye teşebbüs ve ruhsatsız silah taşımak suçundan 9 yıl hapis cazası aldı. Ablasını öldürmekten 20 yıl ceza alan Yıldırım, 1998 yılında da öz yeğenine fuhuş yaptırmak suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
• Danıştay saldırısı ardından müebbet hapis cezasına mahkûm oldu. Ancak Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin, yerel mahkeme kararını bozarak, Ergenekon Davası ile Danıştay saldırısı ve gazetemizin bombalanması olaylarını birleştirmesiyle Yıldırım’ın ifadeleri de içerik değiştirmeye başladı. Yıldırım, Danıştay ve gazetemize yönelik saldırıların sanığıydı. Ancak cezaevinden yazdığı itiraf mektupları ile Ergenekon Davası’nın “tanığı” oluverdi. Danıştay’a saldırı iddianamesinde Yıldırım, “(Karikatürle) İnançlı insanları domuza benzetmelerini hazmedemedim. Birkaç gün sonra kafede otururken Alparslan (Arslan), ‘Anamızı, bacımızı, domuz şeklinde göstermişler, bunlara cevap vermek gerekiyor’ dedi. Ben de ‘Haklısın bunlara mutlaka cevap verilmesi gerekir’ dedim. (...) 3 Mayıs 2006’da eylemi el bombası ile yapmaya karar verdik. Bombaları başörtüsü ile attık” dedi. Danıştay’a saldırı davasında Yıldırım, “Şeriatı getireceğiz, Osmanlıyı kuracağız” diye bağırmış, Atatürk’e de hakaret etmiş, 3 yıl 9 ay hapis cezası daha aldı.
• Yıldırım, cezaların ardından yargıç Ahmet Zeki Durmuş’a bir mektup yazarak, “Tarihi Danıştay suikastını aydınlattım ve mensubu olduğum Ergenekon terör örgütünü çökertmiş bulunuyorum. Mensubu olduğum Ergenekon örgütü, rejim karşıtı radikal köktendinci azmettirici rolü oynamamı istemiş ve bu kararını da uygulatmıştır. Bu kararı kişiliğimle, fikir ve düşüncelerimle bağdaşmadığı için kabul etmedim” dedi.
• Yıldırım’ın pozisyonu tam anlaşılamamışken, Ergenekon soruşturmasını yürüten savcı Zekeriya Öz’e Ankara Sincan Kapalı Cezaevi’nde ifade verdi. Davaların birleştirilmesi kararının ardından da Yıldırım, Ergenekon soruşturması ve davasının “kilit” ismine dönüştü. En çarpıcı gelişme ise Ergenekon iddianamesiyle ortaya çıktı. Dosyadaki “9 numaralı gizli tanığın” da Yıldırım olduğu saptandı. Böylece Yıldırım, Danıştay saldırısının hükümlüsü, gazetemizin bombalanmasının sanığı, Ergenekon soruşturmasının tanığı, davasının ise gizli tanığına dönüştü. Tanık için soruşturmacılar “Osmanım” diye hitap ediyordu ki, bu kişi de Yıldırım’dı.
• Ergenekon duruşmaları sırasında da sanıkların en çok tartıştığı kişi çok kimlikli Osman Yıldırım’dı. Yıldırım, verdiği bir dilekçenin mahkemede okunmasını istemedi. Başkanın okuması üzerine Yıldırım’ın, “Söylemlerimden vazgeçiyorum. Feragat ediyorum” sözleri dikkat çekmişti.
• Yıldırım, 30 Nisan 2006’da Alparslan Arslan ile buluşup Ataşehir’de bir villaya gittiğini söylemişti. Gazetemiz avukatlarının istemi üzerine telefon kayıtlarında Yıldırım ve Arslan’ın iddia edildiği gibi 30 Nisan günü Ataşehir’de olmadıkları baz istasyonu kayıtları ile tespit edildi. Hem Danıştay saldırısı hem de Ergenekon davasındaki ifadeleri ile olayları “kendince” yönlendirmeye çalışan Yıldırım’ın Ataşehir’deki evi bulamaması kuşku zincirine eklenen son halka oldu.