Bir restorasyon rezaleti daha: Bu kez Anamur Mamure Kalesi

Anamur Mamure Kalesi'ne yapılan 'restorasyon', 'keşke yapılmasaydı' dedirtti.

cumhuriyet.com.tr

Anamur Mamure Kalesi 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine girmeyi başarmıştı. Geçmişi 3. Yüzyıl'a kadar dayanan 39 kuleli tarihi kale listeye alınınca restorasyon başlatıldı. Mersin Valiliği’nce yürütülen restorasyon 'keşke yapılmasaydı' denilecek hale geldi. Çimento kullanılarak yürütülen restorasyon görenleri hayrete düşürüyor. Radikal'den Ömer Erbil'in haberine göre, günümüz çimentosuyla yapılan restorasyon kalenin orijinal dokusunu bozdu.

Yüzölçümü 23 bin 500 metrekare olan kale, Anadolu Selçuklu Sultanı Aleaddin Keykubat tarafından 1221’de fethedilirken çok yıprandı. Daha sonra kale yeniden yapıldı. 1300’lü yılların başında Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından kale kuşatma yoluyla alınınca yine büyük zarar gördü. Mehmet Bey kaleyi mamur (yeniden imar) edince de adını 'Mamuriye' koydu. O tarihten sonra da Osmanlı döneminde kale birkaç kez onarım gördü.

Restorasyonu yürüten firma harcın içindeki oranların Koruma Kurulu tarafından onaylandığını açıklıyor. Hatta izolasyon maddesi olarak da kaktüs bitkisini kaynatarak elde ettikleri bir tutkaldan faydalandıklarını belirtiyor.

Haberin tamamını okumak için tıklayın