Bir nargile 200 sigaraya bedel

Ankara Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu nargilenin de bir tütün ürünü olduğunu belirterek, sigara yasağı kapsamında bulunduğunu bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Ankara Tabip Odası, nargilenin bir tütün ürünü olduğunu hatırlatarak, bu nedenle 4207 sayılı "Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun" kapsamındaki yasaklar dahilinde bulunduğunu bildirdi.

Ankara Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu nargilenin tütün yasağı dışında tutulması taleplerine karşılık bir açıklama yaptı. Nargilenin yaklaşık 400 yıldır kullanılan bir tütün ürünü olduğunu, Hindistan'da icat edildiğini, Türkiye'de son yıllarda gençler arasında hemen her ilde açılmış olan kafeler aracılığıyla yaygınlaştığını belirten Ankara Tabip Odası, nargilenin 4207 sayılı "Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun" kapsamındaki yasaklar dahilinde bulunduğunu bildirdi. Ankara Tabip Odası, "Kamuoyu 19 Temmuz 2009 tarihinde Türkiye'nin tütünsüz ülke olacağını bilmektedir. Bu tarihten itibaren lokanta, kahvehane, kafe, birahane gibi bitki özlü nargile de dahil olmak Özere nargile içilen tüm alanlar 'Dumansız Hava Sahası' kapsamında yer alacaktır" dedi. Açıklamada, "Ankara Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu çalışanları Türkiye'nin Tamamen tütün dümansız olacağı 19 Temmuz 2009 tarihini sağlıklı toplum olma yolundaki en Önemli adımlardan birisi olarak değerlendirmekte ve temsil ettiği hekim kitlesini bu sürece destek vermeye davet etmektedir" denildi.
 

Bir nargile 200 sigaraya bedel

Ankara Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu nargile konusunda şu uyarıları yaptı:

-Nargile bir tütün ürünüdür.

-Nargile Dünyada en fazla Kuzey Afrika. Doğu Akdeniz ülkeleri ve Güney Doğu Asya ülkelerinde kullanılmaktadır.

-Nargile kullanıcıları nargileyi sigaradan daha farklı bir ürün olarak algılamamalıdırlar.

-Yaklaşık bir saatlik (20-80 dakika arasında) sürebilen bir nargile içimi sonucunda solunan duman miktan 100-200 adet sigara içilmesiyle alınan duman miktarı kadardır.

-Nargile içicileri bağımlı olduktan nikotin miktarını alabilmek için nargile dumanını daha fazla derin içlerine çekebilmektedirler. Bu durum onları sistem içinde yer alan kanser yapıcı kimyasallara daha fazla maruz kalmalarını beraberinde getirmektedir.

-Dumandan pasif etkilenime maruz kalan bireyler için de kanser, kalp hastalıkları, solunum sistemi hastalıktan, gebelik dönemi riskleri geçerlidir.

-Nargilenin tütün olarak algılanmasının önündeki en önemli engellerden birisi içine katılan meyve esanslarıdır. Gençlere sorulduğunda özellikle aromalı nargile içildiğinde tütün ürünü içildiğinin farkına varmadıkları anlaşılmaktadır. Bu tür nargile içildiğinde de hem içiciler, hem de dumandan pasif olarak etkilenenler kömür ve odunun yanmasıyla oluşan dumandaki karbon monoksit ağır metaller ve kanser yapıcı kimyasallara maruz kalmaktadır.

-Nargile içimi sırasında kullanılan ağızlığın ortak kullanımı bulaşıcı hastalıkların geçişi açısından da önemli bir risk oluşturmaktadır. Özellikle tüberküloz (verem) ve hepatit (sanlık) öncelikli risklerdir.