Bir ilham hikayesi.... ‘Kontrol’lü kurtuluş

Şeker hastalığı için düzenli kontrole giden 62 yaşındaki Cengiz Türkoğlu, bu sayede kanserini erken öğrendi ve gerekli tedavilerle sağlığına kavuştu.

SİBEL BAHÇETEPE

Kocaeli’nde yaşayan müteahhit Cengiz Türkoğlu (62), şeker hastalığı için kontrole gittiğinde kan değerlerinin düşük çıktığını öğrendi. Bunun üzerine çeşitli testler yaptıran Türkoğlu’na kolon kanseri tanısı kondu. Kolon kanserini atlattıktan sonra kanserin 2 kez karaciğerinde nüksettiğini belirten Cengiz Türkoğlu, “Ameliyattan sonra doktor 10 yıl bir sorun çıkmaz dedi, ancak kanser 6 ay sonra nüksetti. Yapılan tedavilerin ardından sağlığıma kavuştum. Hiçbir zaman umudumu yitirmedim” diyerek yaşadıklarını anlattı.

Kan testinde çıktı

Uzun yıllardır şeker hastalığı tedavisi gören, düzenli olarak doktora kontrole giden ve 7 yıl önce kontrolleri sırasında kan değerlerinin düşük çıktığını öğrenen Türkoğlu, yaşadıklarını anlattı. Türkoğlu “Doktorum kan testi değerlerimin düşük çıktığını, idrardan kan gelip gelmediğini, burun kanamasının olup olmadığını sordu. Bunların hiçbiri olmasa da kan değerlerimin düşük çıkmasının nedenini öğrenmek amacıyla çeşitli testler yaptırdım ve kalınbağırsağımda polip çıktığını öğrendim” diye konuştu.

Kanser 2 kez nüksetti

Bağırsak ameliyatı olduktan sonra doktorun “10 yıl bir sorun çıkmaz” dediğini anımsatan Türkoğlu, “Bağırsak ameliyatımdan sonra başka bir hastaneye kontrole gittim; PET çektirmemi istediler ve karaciğerimde 4 kitle çıktı. Daha sonra kitlelerin yerlerinin net bir şekilde anlaşılması için ultrason çekildi. Bağırsak ameliyatından 6 ay sonra da karaciğerimden ameliyat oldum ve kitleler alındı. Bundan 3 yıl sonra karaciğerimin 3-4 yerinde tekrar tümörler çıktı ve tekrar ameliyat oldum” dedi.

İç organlardan 3 ameliyat

Önce bağırsak ameliyatı, ardından 2 kez karaciğer ameliyatı olan Türkoğlu, ameliyatının ardından 15 günde bir, toplamda 12 kür kemoterapi aldığını anlattı. Tedavi süresince hastanelerde ciddi zaman geçirdiğini söyleyen Türkoğlu, şöyle devam etti: “Kemoterapi tedavilerimin ardından kortizon tedavisi gördüm. İlaçlar insanların dengesini sarsıyor ancak hiçbir zaman umudumu kaybetmedim. Bu süreçte aile desteği, moral ve bakım en iyi şekilde yapıldı. Bunlar çok önemli. Hastalığım süresince işimden kopmadım ve işime odaklandım, hayattan kopmadım ve normal hayatıma devam ettim. Yüksek moral ve aile desteği çok önemli.”

Her gün 450 kişi

 4 Şubat Dünya Kanser Günü. Kanser, dünyada kalp hastalıklarından sonra yaşamı tehdit eden en önemli sağlık sorunu ve kanserle mücadele, hastalık ortaya çıkmadan önce alınması gereken önlemlerle başlıyor. Bunların başında da hareketli yaşam ve stres kontrolü ve sağlıklı beslenme üçlüsü geliyor. Sağlıklı beslenmede kural, her besin grubundan dengeli oranda tüketmek. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülkemizde yılda ortalama 163 bin 500 kişiye, günde ise 450 kişiye kanser tanısı konuluyor.

Hastalık emaresi yok

Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, Türkoğlu’nun tedavisine ilişkin şunları anlattı: “Hastamız ile 2011 yılı sonunda karaciğere metastaz yapan kanseri ameliyat edildikten sonra tanıştım. Hastalığı 4. evredeydi ancak kanser belirteçleri yüksek seyrediyordu. Kemoterapis aldı. Bu tedavi ile tümör belirteçleri de normale geriledi, izleme alındı. 2015’te kanseri tekrar nüksetti ve metastazları tekrar ameliyatla çıkarıldı. Sonrasında da koruyucu sistemik kemoterapi aldı. Şu anda herhangi bir hastalık emaresi yok ve tedavisiz izlemde"