Bir ekol daha hayata gözlerini yumdu

İşçi sınıfının fotoğrafçısı olarak tanınan, 1930'lu yıllarda özellikle Paris'in tuhaf enstantanelerini çeken Willy Ronis, 99 yaşında yaşama veda etti.

cumhuriyet.com.tr

Fransız "eksantrik kareler" fotoğrafçısı Willy Ronis, 99 yaşında öldü. "Eyedea" fotoğraf ajansının başkanı Stephane Ledoux, Ronis'in bu sabah Paris'teki hastanede öldüğünü söyledi. Ronis, uzun zamandır diyaliz makinesine bağlıydı.

Ronis, 1930'larda bilhassa Paris'in tuhaf enstantanelerini çekmesiyle ünlü oldu ve sayısız ödül aldı. Fransa'nın başkentinde dolambaçlı sokaklar, aşıklar, çıplak gezmeye kalkanlar, Ronis'in deklanşörüne takılıyordu. Ronis, yaşına rağmen Temmuzda Arles'daki fotoğraf festivaline katılarak kendisine takdim edilen özel ödülü aldı.

 

Sarkozy'den şiir yüklü açıklama

99 yaşında başkent Paris'te bu sabah ölen Willy Ronis için, eski cumhurbaşkanlarından François Mitterrand'ın yeğeni Fransa Kültür Bakanı Frederic Mitterrand, ''Sade yurttaşın sade günlerinde saklı şiiri ölümsüzleştirdi'' dedi.

Ronis'in aynı siyah-beyaz ''ekolünde'' arkadaşı Robert Doisneau (1912-1994) ile birlikte ''15'ler Grubu'' kurulmuştu.

Siyah-beyaz fotoğrafın ölümsüzlüğü için konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ''Ronis, 20. yüzyılı gelecek çağlara taşıdı. İşçi sınıfının fotoğrafçısı olarak ölümsüz kareler çekti'' dedi.

Ronis'in, Renault ve Citroen firmalarının işçileriyle koltuğunun altında uzun Fransız somunu bagetle giden çocuk ve çıplak eşinin lavaboya eğilişini çektiği fotoğraflar, kendisinin ölümsüz binlerce fotoğrafından birkaçıydı.

Ronis, 1930'larda özellikle Paris'in tuhaf enstantanelerini çekmesiyle ünlü oldu ve sayısız ödül aldı. Fransa'nın başkentinde hüzünlü sokaklar ve aşıklar, Ronis'in deklanşörüne takılıyordu.

Ronis, ilerlemiş yaşına karşın temmuz ayında Arles'daki fotoğraf festivaline katılarak kendisine sunulan özel ödülü aldı.