Bir arpa boyu yol alınmadı

Hrant Dink'in ölümünde ihmali bulunan kamu görevlileri 6.5 yıldır yargı önüne çıkmadı.

cumhuriyet.com.tr

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesini bilerek engellemeyen kamu görevlileri, cinayetin üzerinden 6 yıl 6 ay geçmesine karşın hâlâ yargı önüne çıkarılmış değil. Gizlilik kararıyla yürütülen soruşturma dosyası ise yine görevsizlik ve yetkisizlik kararlarıyla Trabzon ve Ankara’ya dağıtıldı. İstanbul’daki sorumlular hakkında ise yeniden İstanbul Valiliği’nden soruşturma izni istendi. Bugüne dek birçok kez şikâyette bulunan Dink ailesi ise kararların hatalı olduğunu belirterek yeniden savcılığa başvurdu.

Dink ailesi avukatları Hakan Bakırcıoğlu ve Fethiye Çetin, Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) mahkûmiyetine, Devlet Denetleme Kurulu, Başbakanlık Teftiş Kurulu raporlarına da vurgu yaparak yeni yürürlüğe giren 6459 sayılı Kanun uyarınca, 1 Temmuz 2013’te yeni bir suç duyurusu yapmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 19 Temmuz 2013’te, Trabzon İl Emniyet ve jandarma görevlileri hakkındaki dilekçeyi, yetkisizlik kararıyla Trabzon’a gönderdi. Dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler hakkındaki suç duyurusu ise soruşturmanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılacağı gerekçesiyle Ankara’ya gönderildi. Dönemin İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler, Bülent Köksal, İbrahim Pala, İbrahim Şevki Eldivan, Volkan Altınbulak, Özcan Özkan, Bahadır Tekin ve dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör hakkında ise soruşturma izni için İstanbul Valiliği’ne yazı yazıldı.

 

‘Bu kararlar hatalı’

Dink ailesi avukatları, bu kararların hatalı olduğunu belirterek savcılığa önceki gün yeni bir dilekçe daha sundu. 6459 sayılı Yasa’nın 19. maddesiyle, 5271 sayılı kanunun 172. maddesine eklenen 3. fıkraya dikkat çeken avukatlar, “Türkiye, Kamu görevlileri hakkında, etkin soruşturma yapılmadan verilen takipsizlik kararı nedeniyle AİHM’de mahkûm oldu. Yasa değişikliği, AİHM kararının kesinleşmesinin ardından, üç ay içinde talep edilmesi halinde yeniden soruşturma açılmasını düzenliyor. Bu nedenle valilikten soruşturma izni alınması yasaya aykırı” dediler.

İstanbul ve Trabzon’daki jandarma ve emniyet personeli ile Muammer Güler’in, olayların bir bütün olarak değerlendirilmesi bakımından aynı dosyada soruşturulması gerektiğini vurgulayan avukatlar, şöyle devam etti: “Başsavcılık, 2007’de de benzer bir yetkisizlik ve görevsizlik kararı vermişti. Bu hatalı karar yeniden oluşturuldu. Bu kararlardan vazgeçin. Sorumlu kamu görevlileri hakkında dava açın. Soruşturmaları tek elden yürütün.”