Binlercesi açıkta

MEB’den LGS raporu: İmam hatipler sınavla dolduruldu. Matematik yine zor

Ozan Çepni

Milli Eğitim Bakanlığı, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Kapsamında İlk Yerleştirme Sonuçları ön raporunu yayımladı. Buna göre, 15 bin 443 öğrenci matematik testinde sıfır çekti. Öğrencilerin yüzde 46.2’si ilk tercihlerinde fen lisesini, ikinci sırada yüzde 29.1 ile Anadolu liselerini, üçüncü sırada da yüzde sosyal bilimler liselerini tercih etti.
“Fen ve sosyal bilimler programı” adı altında “nitelikli” olarak reklamı yapılan imam hatip liselerinin 1 milyonuncu sıradaki öğrencilere de kayıt hakkı vermesi, öğrencilerin açıkta kalmamak için imam hatiplere yönlendiğini gösterdi. En başarılı öğrencilerin tercih ettiği lise ise Galatasaray Lisesi oldu. MEB raporundan dikkat çeken başlıklar şöyle:

-  En çok matematik zorladı

Öğrenci doğru ortalamaları, geçen yıla göre Türkçe, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil, matematik ve fen bilimlerinde yükselirken, din kültürü ve ahlak bilgisinde düştü. Öğrenciler, 20 soruluk Türkçe testinde 17.42, 20 soruluk matematik testinde 11.14, 20 soruluk fen bilimleri tesinde 15.62, 10 soruluk Inkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde 9.32, 10 soruluk din kültürü ve ahlak bilgisi testinde 8.82, 10 soruluk yabancı dil testinde 7.83 doğru sayısına ulaştı.

-  Sıfır çekenler

Sınavda Türkçe ve Fen Bilimleri testinde bütün öğrenciler en az bir doğru yanıta ulaşırken 15 bin 443 öğrenci matematikten herhangi bir soruya doğru yanıt veremeyerek sıfır çekti. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde 926 öğrenci hiç bir soruya doğru yanıt veremezken, öğrencilerin yüzde 65.59’u yani 675 bin 285’i bütün soruları doğru yanıtladı. Sıfır çekenlerin sayıları din kültüründe 823, yabancı dilde 22 bin 135 oldu.

- Kızlar daha başarılı

Geçen yıl kız öğrencilerin ortalama puanlarının Matematik dışındaki tüm alt testlerde erkek öğrencilerden daha yüksek olduğu belirlenirken, bu yıl kız öğrenciler bütün derslerde erkek öğrencileri geride bıraktı. Kız öğrenciler erkeklere en büyük farkı Türkçe testinde attı.

- Anadolu, fen, sosyal doldu

İlk yerleştirmelerin ardından 139 bin 600 olan lise kontenjanının yüzde 99.57’si doldu. Öğrencilerin 42 bin 460’ı Anadolu lisesine, 34 bin 590’ı fen lisesine, 9 bin 420’si sosyal bilimler lisesine, 28 bin 748’i Anadolu imam hatip lisesine, 23 bin 775’i de meslek ve teknik Anadolu lisesine yerleşti. Sınavla öğrenci alan okullar içinde Anadolu imam hatiplerde 22 kişilik, mesleki ve teknik Anadolu liselerinde de 585 kişilik kontenjan boş kaldı. Mesleki liselerinin doluluk oranları 2018 yılında yüzde 74 iken 2019 yılında yüzde 97’nin üzerine çıktı.

- Tercih fen lisesi
Öğrencilerin yüzde 46.2’sinin ilk tercihi fen liseleri oldu. İkinci sırada yüzde 29.1 ile Anadolu liseleri, üçüncü sırada da yüzde sosyal bilimler liseleri geldi. İlk tercihinde imam hatipleri tercih eden öğrenci oranı yüzde 10.5’te kaldı. Öğrencilerin yarısının 4 ve 5. tercih haklarını kullanmamaları dikkat çekti.

- İmam hatipliler döküldü: Merkezi yerleştirmede “nitelikli” liselere yerleştirilen öğrencilerin yüzde 67.73’ünü normal devlet ortaokulları oluşturdu. Yüzde 15.69’unu özel ortaokulu öğrencileri oluştururken, imam hatip ortaokul mezunlarından sadece yüzde 15.54’ü sınavla öğrenci alan okullara yerleşti. İmam hatip mezunu olan ve merkezi olarak yerleştirilen 21 bin 594 öğrencinin yüzde 61.5’i yeniden Anadolu imam hatip liselerini tercih etti. İmam hatiplilerin yüzde 15’i meslek liselerine yönelirken, sadece yüzde 10’u fen lisesine, yüzde 9’u Anadolu lisesine, yüzde 3’ü de sosyal bilimler lisesine yerleşebildi. Özel ortaokul mezunlarının yüzde 33.5’inin fen lisesine, yüzde 48.6’sı da Anadolu lisesine yerleşti. Özel okullardan imam hatip liselerine yöneliş yüzde 1’de kaldı.

- En başarılı Galatasaray
MEB’in okul okul açıkladığı verilere göre, merkezi sınavda başarı oranı en yüksek öğrencilerin tercihleri fen lisesi türünde Ankara Fen lisesi, İzmir Fen Lisesi ve İstanbul Atatürk Fen Lisesi olurken, Anadolu lisesi türünde de Galatasaray Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi ve Beşiktaş Kabataş Erkek Lisesi oldu. Galatasaray Lisesi’nin öğrencilerini sadece sınavda en başarılı 100 öğrenciden seçtiği sınavda, İstanbul Erkek Lisesi ilk 600’den, İzmir Fen Lisesi ve Kabataş Erkek Lisesi yeni öğrencilerini ilk bindeki öğrencilerden kabul etmiş oldu.

- Fen görünümlü imam hatip
Sınavla öğrenci alan Anadolu imam hatip liselerinin sadece ikisini Hafızlık Projesi uygulayan liseler, geri kalanını “Fen ve sosyal bilimler programı” uygulayan liseler oluşturdu. Sınavla öğrenci kabul eden imam hatip liselerinin başarı oranının düşüklüğü de dikkat çekti. Yüzde 1’lik dilimden de öğrencilerin tercih ettiği imam hatiplerden bazıları ise yüzde 51.90’lık dilimden yani 535 bininci sıranın ötesinden, hatta bazıları da 97.72’lik dilimden yani sınavda 1 milyonuncu sıranın da ötesinden öğrenci alımı yaptı. Bu da merkezi yerleştirmede açıkta kalmak istemeyen öğrencilerin imam hatiplere yöneldiğini gözler önüne serdi. Meslek lisesi tercihlerinde de en yüksek yüzde 6.39’luk dilimde yer alan öğrenci Mehmet Tuğrul Tekbulut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne bilişim teknolojileri alanında kayıt hakkı kazandı.

- Yüzde 50’si ilk tercihe
MEB’e bağlı eğitim kurumlarında 8. sınıfı başarıyla tamamlayan 1 milyon 210 bin 112 öğrenci sadece yüzde 11.4’ü sınavla öğrenci kabul eden liselere yerleştirilirken geriye kalan 1 milyon 71 bin öğrenci evlerine yakın ve aynı kayıt alanındaki liselere yerel yerleştirme ile kayıt hakkı kazandı. Yerleşen öğrencilerin yüzde 52.05’i ilk tercihlerindeki liselere yerleşirken, ilk üç tercihinde seçtikleri okullara yerleşme oranı yüzde 91 oldu.

ÖĞRENCİ VE VELİNİN UMUDU NAKİLLERDE
LGS sonuçlarına göre binlerce öğrenci, tercih yapmasına rağmen hiçbir okula yerleşemedi ve açıkta kaldı. Bu öğrenciler, istedikleri okullara nakil döneminde yerleşmeyi umut ediyor. LGS’de yerleşemeyen ve kayıt olduğu okuldan memnun olmayan öğrenciler için nakil süreci şöyle işleyecek: 

1. NAKİL BAŞVURULARI: 29 Temmuz - 2 Ağustos
Bu nakil başvuruları döneminde öğrenciler
- Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3
- Yerel yerleştirme için en çok iki okulu kayıt alanından ve en çok iki okulu aynı okul türünden olmak kaydıyla en çok üç okul seçebilecek.
- Pansiyonlu okullar için en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.
2. NAKİL BAŞVURULARI: 5 - 8 Ağustos
Birinci nakil başvurularına ek olarak ikinci nakil başvuruları döneminde öğrenciler isterlerse mesleki eğitim merkezlerini de tercih listelerine ekleyebilecekler.
İL-İLÇE NAKİL KOMİSYONLARI: Yerleştirmeye esas nakil döneminde bir okula yerleşemeyen öğrencilerin 19-23 Ağustos tarihleri arasında il-ilçe nakil komisyonlarına başvurması gerekiyor. 

 

YÜZDE 15'1 SON TERCİHTEN İMAM HATİBE
- Anadolu imam hatip lisesine yerleşen öğrencilerin yüzde 51.6’sı birinci tercihinde seçtiği okula, yüzde 19.28’i ikinci tercihinde seçtiği okula, yüzde 15.85’i de üçüncü tercihinde imam hatip liselerine yerleştirildi. Anadolu liselerine ilk tercihinde yerleşenlerin oranı yüzde 60’a yaklaşırken, meslek liselerine yerleşen öğrencilerin sadece yüzde 40’ı ilk tercihinde mesleki ve teknik Anadolu liselerini seçti.