Binlerce öğretmen adayı beklerken MEB'den özel okullara 'özel' kurs
Binlerce öğretmen adayı beklerken alan dışı öğretmenlere MEB’den rehberlik kursu.
Ozan ÇepniMilli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlik mesleğini “ucuzlatma” süreci, 2018 hizmet içi eğitim programına da yansıdı. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) mezunu binlerce öğretmen adayı atama beklerken, MEB’in özel okullardaki alan dışı öğretmenlere vereceği Rehberlik Kursu öğretmen adaylarını karşı karşıya getirdi. 30 bin uzmanın iş aradığını belirten Eğitim- İş, “Özel okul sahiplerinin bakanlıktan bu kursları istemesinin altında yatan temel düşünce ucuz işgücü sağlamaktır. Rehberlik kursları hukuki değildir, derhal kapatılmalıdır” diyerek MEB uygulamasına isyan etti. Anadolu Eğitim Sendikası da kursların hukuksuz olduğunu belirterek, PDR sertifikaları ve kurs programların iptali için bakanlığa başvurdu.
MEB’in devlet okullarına atanmayıp, özel okullarda çalışmak zorunda kalan felsefe grubu öğretmenlerine kursla Rehberlik Öğretmenliği’nin önünü açmasına tepki büyüyor.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri’ne ilişkin yönetmelikteki tartışmalı değişikliklerle rehber öğretmenlere ders, nöbet, sınav gibi görevler yükleyen MEB’in sadece özel okullar için yapmış olduğu kurs programı dikkat çekti. Bakanlık 2018’de özel kurumlar ile sözleşme yapmış olanlar için 9 ayrı rehberlik sertifika kursu programında yaklaşık 2000 kursiyer alınmasına karar verdi. Ancak sertifika alarak özel okullarda rehber öğretmen olarak görev yapacak felsefe ve sosyoloji mezunlarının aynı kadroda devlet okullarına atanmasına izin verilmemesi de MEB’in uygulamasındaki çifte standardı gözler önüne serdi.
Felsefe ve sosyoloji mezunlarının rehber öğretmen olarak atanmasının Talim ve Terbiye Kurulu kararlarına aykırı olduğunu belirten Eğitim İş, “Açılan rehberlik kursları ve buradan sertifika alan personelin çalıştırılması yasal değildir.
Resmi okullar ve özel öğretim okullarında rehber öğretmen olarak Eğitim Fakültesi Rehberlik Hizmetleri Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans programları ile Fen Edebiyat Fakülltesi Psikoloji bölümünden mezun olup pedagojik formasyon sertifikası alan mezunlar çalışabilmektedirler. Özel okulların Rehberlik hizmetlerinde bu iki program mezunu dışında bölümlerden mezun personel çalıştırması yasal olarak mümkün değildir” dedi.
Bazı bölgelerde yüzlerce çocuğa bir rehberlik öğretmeninin düşmediğini, okullarda ciddi ölçüde açık bulunduğunu belirten Anadolu Eğitim-Sen yönetimi de sertifika kursuna tepki göstererek “Doğru bir planlama ile her öğretmeni yetkin olduğu alanda istihdam etmek gerekir.
‘Büyüme rekorları kıran ekonomimiz’ 100 bini aşkın öğretmen ihtiyacımızı karşılamaya yeter diye düşünüyoruz. Mevzuata ve bilimsel eğitime aykırı bu sertifika eğitiminin iptali ile uygun sayıda gerçek PDR uzmanının atanması yönündeki talebimiz bakanlığın ilgili makamlarına iletilmiştir” dedi.
Okul psikoloğu geliyor Bakanlığın sendikalar ve meslek kuruluşlarının itirazlarına karşın tartışmalı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’nin altından yeni bir proje çıktı. MEB’in rehberlik hizmetlerinin yeniden düzenlenmesi üzerinde çalıştığı, bu kapsamda “isteğe bağlı” bir pozisyon olarak nöbet ve ders görevleri olmayacak bir “okul psikoloğu/okul rehberi” pozisyonu yaratılacağı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, bakanlık öncelikli olarak devlet okullarında çalışan rehber öğretmenlere fırsat tanıyacak ve öngörülen eğitimlerin ardından bu pozisyonun uygulanmaya başlanacak. |