Binlerce kişi nakil bekliyor

Ülkemizde organ bekleyen hasta sayısı her geçen gün artıyor. Buna karşın organ bağışının yeterli olmaması birçok hastanın makinelere bağlı yaşamasına, hatta ölümüne neden oluyor.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye’nin organ nakli konusunda uzman ve altyapı açısından iyi olduğu ancak bağışların yeterli miktarda olmadığına dikkat çeken hekimler, ülkemizde daha çok kadavradan nakil yapıldığını, canlı donör nakillerinin artması gerektiğini belirterek “Böbrek ya da karaciğer hastaları, canlı vericiden organ alabilirker. Kalp, akciğer, ince bağırsak gibi organlarda canlı vericiden organ nakli olması mümkün değil. Bu nedenle kadavradan bağışların yapılması mutlaka artmalı. Bu bilincin oluşturulmasında devlet politikası, eğitim ve medyanın desteği çok önemlidir” dediler.

Türkiye’deki verilere göre ülkemizde 70 bine yakın kronik böbrek yetmezliği sorunu yaşayan hasta bulunuyor. 20 bine yakın kişi böbrek, 1778 kişi karaciğer, 277 kişi kalp, 213 kişi pankreas, 17 kişi akciğer ve 2 kişi de ince bağırsak bekliyor. Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Merkezi ve Hepatopankreatikobiliyer Cerrahi Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Hamdi Karakayalı, dünyada ve Türkiye’de organ bekleyen hasta sayısının giderek arttığını, ancak organ bağış oranlarının çok düşük olduğunu söyledi. Karakayalı “Organ bekleme listesinde bekleyen hastalar yaşamını yitiriyor. Bu sorun mutlaka çözülmelidir” dedi. Yaklaşık 70 bin hastanın son dönem böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girdiğini, her yıl bu rakamlara yüzde 10 kadar yeni hasta eklendiğini anımsatan Karakayalı, 2015’te bu rakamların 100 binleri bulmasının tahmin edildiğini ifade etti.