Binlerce kamyoncu isyanda
Üçüncü köprüden araç geçiş sayısı tutmayınca getirilen Sirkeci-Harem hattı kamyon yasağı şikâyete yol açtı. Doğrudan 12 bin, dolaylı 130 bin kamyonun etkilendiği yasakla geçiş ücreti 17 liradan 300 liraya çıktı.
cumhuriyet.com.trSirkeci-Harem ve Çubukluİstinye hattını kullanan kamyonların artık İBB kararıyla buralardan geçiş yapamayacak olması kamyon esnafında sert eleştirilere yol açtı. İş merkezlerinin kent içinde tutulmaya devam edip kamyonların dışarı atılmasının kamyon esnafı açısından faturayı kabarttığını dile getiren İstanbul Kamyoncular Esnaf Odası Başkanı İhsan Temel, “Maltepe’den Beşiktaş’a giden bir kamyon 20 dakikada 17 liraya geçerken, şimdi 300 liraya geçeceği 80 kilometre yol yapacağız, amortismanı benzini de cabası” şeklinde konuştu.
Temel, üçüncü köprünün zaten transit geçen kamyonlar tarafından kullanıldığını ancak, kent içinde iş yapan kamyonlar için pratik olmadığını belirterek, “Geçiş sayısını artırmak da kent içi iş yapan kamyonları buraya zorlamak doğru değil. Bunun için UKM’ye (Ulaşım Koordinasyonu Müdürlüğü) yazılı başvurduk ancak bir sonuç alamadık’ diye konuştu.
Sayı tutmayınca
Üçüncü köprünün (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) açılmasıyla ikinci köprüden (Fatih Sultan Mehmet) geçişleri yasaklanan ağır tonajlı araçlara bir yasak da Sirkeci-Harem hattında geldi. Yeni köprüden geçişlerin gidiş-dönüş 300 liraya mal olmasıyla, çareyi Sirkeci- Harem hattında bulan kamyon ve TIR şoförleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kararıyla artık burayı da kullanamayacak.
Üçüncü köprüden geçişte gidiş- geliş maliyetleri 300 liraya yaklaşan kamyoncular çareyi Sirkeci-Harem arabalı vapur hattında bulmuştu. İskelede uzun kuyruklar oluşturan kamyonlar burada tek yön geçiş ücreti olarak 17 lira ödüyordu.
Üçüncü köprü devreye girmeden önce 4-5 akslı kamyonlar ikinci köprüden 44.50 liraya geçiyordu. Yeni köprü devreye girince bu araçların geçiş ücreti bir anda 137.85 liraya fırladı.
3 katına çıktı
Altı ve daha fazla aksa sahip araçların geçiş ücretleri 59.25 TL’den 172.55 TL’ye tırmandı. Üstelik köprüye ulaşmak için kullanılması gereken bağlantı yollarına da yaklaşık 10 lira daha vermek zorunda kalındı.
Kamyon ve TIR şoförleri de yeni bir rota belirledi ve Sirkeci- Harem hattını kullanmaya başladı. Ağır tonajlı araçların bu hattan geçmesiyle Tarihi Yarımada ve sahil yolu üzerinde uzun kuyruklar oluşmaya başladı. İBB tarafından 30 Nisan’da alınan kararla bu hatta ağır vasıta araçların kullanımına saat kısıtlaması getirildi.
Alınan bu karara göre ağır vasıtaların saat 06.00-10.00 ve 16.00-22.00 arasında sahil yolunu ve Sirkeci-Harem hattını kullanmaları yasaklandı. Ancak bu tedbirlerin de yetersiz kalmasıyla dün İBB, “Ağır tonajlı araçlar, Tarihi Yarımada ve sahil yolu üzerinde oluşturdukları yük nedeniyle arabalı vapurları kullanamayacaklar” açıklamasını yaptı.