"Bin Mehmet kazandım ama Türkiye'de adaleti kaybettik" (24.12.2014)
Gezi Parkı eylemlerine destek amaçlı Ümraniye'de gerçekleşen yürüyüş sırasında 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş'ın bir aracın çarpması sonucu ölümüyle ilgili görülen davanın 5. duruşması görüldü.
cumhuriyet.com.trKartal'daki Anadolu Adalet Sarayı 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuksuz sanık Mehmet Görkem Demirbaş hazır bulunurken, bir diğer tutuksuz sanık Cengiz Aktaş ise duruşmaya katılmadı. Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş, olayda yaralanan Seyit Kartal ve babası Mustafa Kartal' da duruşmada hazır bulundu.
"SİLİVRİ KAMPÜSÜ'NDE YAPILABİLİR"
Mahkeme geçtiğimiz celse ara kararında duruşmanın konferans salonunda yapılmasına karar vermişti. Mahkeme başkanı bu celse, yeni bir salon tahsisi konusunda Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın red kararı vermekle birlikte duruşmaların Silivri Kampüsü'nde yapılabileceğinin bildirdiğini belirtti. Ayvalıtaş ailesinin avukatlarında Arzu Becerik ise, "Adil yargılanmak istiyorsanız Silivri'ye gidin gibi bir cevap bu. Bunun kabul edilmesi mümkün değil. Bu binada başka yargılama daha büyük salonda yapılmışken bu şekilde bir cevabı kabul edemeyiz" dedi.
DURUŞMA SALONUNUN KAPISI KİLİTLENDİ
Tutuksuz sanık Mehmet Görkem Demirbaş'ın bulunduğu sanık koltuğunun etrafında çok sayıda özel güvenlik görevlilerinin sanık ile izleyici bölümü arasında bariyer oluşturduğu davada, izleyiciler ve avukatların salona girişinde yine kargaşa yaşandı. Duruşma salonunun kapısının kitlendiği davada avukatlar dahi duruşmaya girmekte zorlandı. Bazı basın mensupları ise salonda yer olmadığı gerekçesiyle duruşmaya alınmadı.
"Bin Mehmet kazandım ama Türkiye'de adaleti kaybettik" - VİDEO
"ŞERİDİ KAPATTIĞIMIZI ARAÇLARIN GÖRMEMESİ İMKANSIZDI"
Duruşmada tanık olarak dinlenilen Fırat Can Görür, "Olay günü 5 -6 bin kişi, mahallede yürüdük otobanın bir kanadını kapattık. Orta şeritten gelen cip sol şeridi kapattığımızı gördü, son anda frene bastı ama arkadan gelen taksi cipe çarptı ve cip Mehmet ile Seyit'e çarptı. Sol şeridi kapattığımızı araçların görmemesi imkansızdı" dedi.
"ARKADAN GELEN TAKSİ CİPE ÇARPINCA..."
Bir diğer tanık Ergün Görür ise olay günü yaklaşık 6 bin kişilik bir grup halinde mahallede eylem yaptıklarını belirterek, "TEM yoluna çıktık ve bir şeridi kapattık. Daha sonra bir grup yolun diğer kısmına geçti . Bu sırada bir jip bu gruba 1 metre kala frene bastı. Arkadan gelen taksi de cipe çarpınca cip Seyit ve Mehmet'in üzerine devrildi" diye konuştu.
SANIK: CAN GÜVENLİĞİM YOK, DURUŞMAYA KATILMAK İSTEMİYORUM
Mahkeme başkanı tutuksuz sanık Cengiz Aktaş'ın can güvenliği olmadığı gerekçesiyle duruşmalara katılmak istemediğine dair dilekçe verdiğini tutanağa geçirdi. Bu konuya ilişkin söz alan müşteki avukatlarından Ömer Kavili, "Aylarca mahkemedeki duruşmadan kaçmıştır, devlet tarafından korunmuştur. Gerekirse can güvenliği tertibatı alınsın, yargılamaya katılsın" dedi.
SANIK AVUKATI: VATANDAŞ YOLA ÇIKIYOR, GÜVENLİĞİ DEVLET TARAFINDAN SAĞLANMIYOR
Duruşmada söz alan sanık Demirbaş'ın avukatı ise, "Vatandaş yola çıkıyor hakkı hukuku ve güvenliği devlet tarafından sağlanmıyor. Devlet 'benim protestodan haberim yoktu' diyemez. Bu protestonun yapılacağı kendi kaynaklarıyla ortaya çıkmıştır. Orada yürüyen bir vatandaşın bir suçu yok ki, protesto hakkını kullanıyor. Tüm kusurlu görevini yerine getirmeyen emniyet ve valilik yetkilileridir" diye konuştu.
DURUŞMA 25 MART'A ERTELENDİ
Mahkeme heyeti, olayın geçtiği yere ilişkin hız sınırının ne olduğunun Karayolları İstanbul Bölge Müdürlüğü'nden sorulup tespit edilmesi için müzekkere yazılmasına karar verdi. Zorla getirme emrine rağmen hazır edilmeyen tanıkların gelecek celse hazır edilmesine karar veren mahkeme, sanıkların savunmalarının alınmış olması ve kaçma şüphelerinin bulunmamasını gerekçe göstererek tutuklama talebinin reddine hükmetti. Duruşma 25 Mart 2015 tarihi saat 09.30'a ertelendi. Sanıkların tutuklama talebini reddeden mahkeme heyetine tepki gösteren Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, "Sizi Allah'a havale ediyorum" derken, ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş ise, "Nasıl rahat uyuyorsunuz" diye bağırdı.
15 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianameye göre, Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için 2 Haziran gecesi Ümraniye Mustafa Kemal Mahallesi'nde düzenlenen eylem sırasında Ayvalıtaş ile 17 yaşındaki kuzeni Seyit Kartal'ın da olduğu bir grup yolu trafiğe kapatmak istedi. Sanık Mehmet Görkem Demirbaş'ın aracı ile diğer sanık taksi şoförü Cengiz Aktaş'ın aracı bu yolda giderken önlerindeki araçların durması ile ani fren yaptılar. Demirbaş'ın aracı, önündeki taksici Aktaş'ın aracına çarptı. Bu çarpışmanın etkisiyle her iki araç da yoldaki Ayvalıtaş ile Kartal'a çarptı. Kazada 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş aracın altında kalarak yaşamını yitirdi Seyit Kartal ise yaralandı. Araç sahibi Mehmet Görkem Demirbaş ve Cengiz Aktaş hakkında "Taksirle adam öldürme ve yaralama" suçlamasıyla 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
"BİN MEHMET KAZANDIM AMA ADALETİ KAYBETTİK"
Duruşma sonrası açıklama yapan baba Ali Ayvalıtaş, "Bir Mehmet kaybettim binlerce Mehmet kazandım ama Türkiye'de adaleti kaybettik" dedi.
BERKİN ELVAN'IN ANNESİ VE BABASI İLE CHP MİLLETVEKİLLERİ DE İZLEDİ
Bugün 6'ncısı görülen Mehmet Ayvalıtaş davasını CHP milletvekilleri Hüseyin Aygün, Kadir Gökmen Öğüt, Gezi Parkı eylemleri sırasında yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın babası Sami, annesi Gülsüm Elvan, Maltepe Gülsuyu'nda uyuşturucu çeteleri tarafından öldürüldüğü iddia edilen Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Gedik ve Ayvalıtaş'ın yakınları izledi.
BÜYÜK SALON TALEBİ
Duruşma sonrası adliye önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik grubun yanına gelen avukatlar ve Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş basın açıklaması yaptı. Duruşmanın daha büyük bir salonda yapılması taleplerini yinelediklerini söyleyen avukat Sevgi Evren, “Bunun imkanları bu adliyede var. Dünyanın en büyük adalet sarayı olan Kartal Anadolu Adliyesi'nde bu imkanlar mevcut. Daha önce Balyoz davasının iki celsesi burada görüldü. Bunu talep etmemize rağmen bu celsede savcılık tarafından, 'adalet istiyorsanız Silivri'ye gidin' gibi bir cevap verildi. Buna itirazlarımızı ilettik. Bir sonraki duruşmamız yine burada küçük salonda yapılacak. Ama duruşmadan önce yine bu sorunun çözümüne yönelik çabalarımızı göstereceğiz" dedi.
"BU DAVA, BİZ BİTTİ DEMEDEN BİTMEZ"
Tutuksuz yargılanan sanık Cengiz Aktaş hakkında tutuklanma ve yakalanma taleplerini tekrarladıklarını belirten Avukat Evren, “Çünkü kendisi güvenlik önlemi alınmadığı için, korktuğunu ve tehdit edildiğini beyan ederek duruşmalara gelmeyeceğine dair dosyaya dilekçe verdi. Mahkeme hakiminin, sanığı duruşmaya getiremeyen tarafsızlığını ortadan kaldıran bu tavrını eleştirdik ve itirazlarımızı sunduk. Sanık hakkında yakalama kararı çıkartılmasını talep ettik. Yalnız mahkeme hakiminin aynı tavırları devam etti. Mücadeleyi içeride dışarıda devam ettireceğiz. Bu dava biz 'bitti' demeden bitmeyecek" diye konuştu.
"TÜRKİYE'DE ADALETİ KAYBETTİK"
Baba Ali Ayvalıtaş ise, “Bir Mehmet kaybettim binlerce Mehmet kazandım. Bir Berkin kaybettik binlerce Berkin kazandık. Bir Ali İsmail kaybettik binlerce Ali İsmail kazandık. Ama Türkiye'de adaleti kaybettik. Adalet yok, hakim yok, savcı yok. Oyun çocukları bile şu anki adaletten daha iyi adalet sağlar" diye konuştu. Açıklamanın ardından adliye önünde toplanan kalabalık sloganlar atarak dağıldı.