Bill Gates ve Peter Drucker'dan sonra en etkili ses öldü
NEW Fütürizm akımının en önemli temsilcilerinden biri kabul edilen Amerikalı yazar Alvin Toffler, 87 yaşında yaşamını yitirdi.
cumhuriyet.com.tr
Sayısal devrimi, iletişim devrimini, şirket devrimini ve teknolojik tekillik tartışmaları ile bilinen ABD'li yazar Alvin Toffler öldü. Kurucusu olduğu Toffler Associates danışma şirketinin sözcülerinden Yvonne Merkel, ünlü yazarın Los Angeles'taki evinde uykusunda öldüğünü açıkladı.
Çalışmaları sayesinde dünyanın ilk bilgisayar ve yapay zeka uzmanlarından biri olan Toffler, "Future Shock (Gelecek Şoku)" adlı ünlü eserini 1970'te yayımladı. Dünya çapında 6 milyon satış rakamına ulaşan eser, büyük bir hızla değişime uğrayan toplumlardaki karmaşayı ve karar alma süreçlerinin çöküşünü anlatıyordu.
Toffler, 1980'de yayımladığı "Third Wave (Üçüncü Dalga)" adlı eserinde de tarım ve sanayi devrimlerinin ardından üçüncü dalga olarak bilgi ve bilgisayar temelli devrimi betimledi. Toffler, yıllar öncesinden internet, e-posta, interaktif medya ve kablolu TV'nin yaygınlaşacağını öngörmüştü.
"Üçüncü en etkili ses"
Yönetim danışmanlığı şirketi Accenture, Bill Gates ve Peter Drucker'dan sonra onu iş liderleri arasında üçüncü en etkili ses olarak nitelendirdi. Financial Times tarafından "dünyanın en ünlü gelecekçisi" olarak da tanımlandı.People's Daily, onu, modern Çin'i şekillendiren 50 yabancı arasında gösterdi.
Toffler diyor ki, "Toplum, yaşlıları gözeten ve nasıl şefkatli ve dürüst olunacağını bilen insanlara ihtiyaç duyar. Toplumun hastanelerde çalışacak insanlara ihtiyacı vardır. Toplum yalnızca bilişsel değil, fakat duygusal ve harekete geçiren becerilere de ihtiyaç duyar. Toplumu sadece veriler ve bilgisayarlarla yürütemezsiniz."[3] Toffler aynı zamanda Rethinking the Future adlı kitabında der ki "21. yüzyılın cahili okuyup yazamayanlar değil, aynı zamanda öğrenemeyen, unutamayan ve yeniden öğrenemeyenler olacaktır."
Üçüncü Dalga adlı kitabında Toffler, 'dalgalar' (her dalga eski toplumları ve kültürleri kenara iter) kavramına dayalı olarak üç tip toplum tanımlar.
Birinci Dalga tarım devrimi sonrasında ilk avcı-toplayıcı kültürün yerine geçen toplumdur.
İkinci Dalga Sanayi Devrimi sırasındaki toplumdur (geç 1600lar ve orta 1900ler). İkinci Dalganın temel bileşenleri çekirdek aile, fabrika-tipi eğitim sistemi ve şirkettir. Toffler şöyle yazar: "İkinci Dalga Toplumu sanayicidir ve kitlesel üretime, kitlesel dağıtıma, kitlesel tüketime, kitlesel eğitime, kitle iletişim araçlarına, kitlesel dinlenmeye, kitlesel eğlenceye ve kitle imha silahlarına dayanır. Bunları standartlaştırma, merkezcilik, odaklanma ve eşzamanlılık ile birleştirirsiniz ve kendinizi bürokrasi olarak tanımladığımız bir örgütlenme yapısı içinde bulursunuz."
Üçüncü Dalga sanayi sonrası toplumdur. Toffler şunu savunuyordu: geç 1950lerden bu yana çoğu ülke bir İkinci Dalga Toplumundan Üçüncü Dalga Toplumu olarak adlandırdığı şeye ilerlemektedir. Bunu açıklamak için birçok kelime tanımlar ve (süper-sanayi toplumu) gibi kendi ürettiği ya da (Bilgi çağı, Uzay Çağı, Elektronik Çağ, Global Köy, Teknetronik Çağ, tekno-bilimsel devrim) gibi başkalarının tanımladığı terimleri kullanır, belirli derecelerde bireyselleşme, ayrışma, bilgi-tabanlı üretim ve değişimin hızlanması (Toffler'ın anahtar ilkelerinden biri "değişim doğrusal değildir ve geriye, ileriye ve yana doğru gidebilir" şeklindedir) gibi tahminlerde bulunmuştur.