Bilirkişi ‘plastik mermi’ dedi
Volkan Kesanbilici, Gezi eylemlerinde gözüne isabet eden plastik mermiyle yaralandı. Ulusal Kriminal Büro raporu, Kesanbilici’nin, dönemin İçişleri Bakanı Güler’in ‘Emniyet’te plastik mermi yok’ açıklamasının aksine plastik mermiyle yaralandığını ortaya koydu.
Canan Coşkun/CumhuriyetVolkan Kesanbilici, Gezi Parkı eylemlerinin başladığı gün 31 Mayıs’ta Tarlabaşı’nda yürürken sol gözüne isabet eden plastik mermiyle görme yetisini kaybetti. Kesanbilici’nin görme yetisini kaybetmesine neden olan sorumlular hakkında yürütülen soruşturmada Ulusal Kriminal Büro soruşturmanın seyrini değiştirecek bir rapor hazırladı.
Rapor, Kesanbilici’nin o dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in, Emniyet’te plastik
mermi olmadığı ve plastik mermiyle yaralandığına dair bir belge bulunmadığı açıklamasının aksine “FN-303” diye adlandırılan plastik mermi silahıyla yaralandığını ortaya koydu. Polisler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan Kesanbilici, avukatı Aslı Kazan aracılığı ile de İçişleri Bakanlığı’na 100 bin lira manevi 250 bin lira da maddi olmak üzere toplam 350 bin liralık tazminat davası açtı. Kesenbilici’nin İçişleri Bakanlığı’na açtığı tazminat davası devam ediyor. Savcılık yürütülen soruşturma kapsamında da ameliyat sonrası Kesanbilici’nin gözünden çıkarılan parçaların incelenmesi için Ulusal Kriminal Büro’dan bilirkişi raporu istedi. Büro tarafından hazırlanan parçaların hangi tür mermiye ait olduğunun tespit edildiği belirtilerek, “Bu tür mermileri atan silahlar kod ‘FN’ şeklinde tanımlanmaktadır” denildi.
Raporda, Emniyet’ten bunları atan tüfeklerden ve mermilerden geçici örnek istenmesine rağmen gönderilmediği kaydedildi. Bu silahlardan atılan mermilerin yiv ve setli olduğu aktarılarak “FN 303” diye tanımlanan bu tüfeklerin “öldürücü olmayan” değil, “biraz öldürücü” tüfekler olduğuna işaret edildi. Raporda silahla ilgili olarak “Masum değildir. Diğer gaz fişeği ve benzeri mühimmat atan tüfeklerden yüzde 50 daha hızlı daha güçlüdür” denildi.
Emniyet inkâr etmiyor
Tüfek kutusu üzerinde İngilizce olarak yazılan uyarı notunda ise “Çok dikkatli kullanınız. Yanlış kullanım ölüme sebep olabilir, yüze ve kafaya nişan almayınız. Kullanmadan kılavuzu okuyunuz” uyarısı yer aldığı anlatıldı. Raporda, ABD Boston’da 2004’te yaşanan bir olay örnek olarak gösterilerek “21 yaşındaki gazetecilik öğrencisi, polisin FN 303 tüfeğinden çıkan merminin gözüne isabet etmesi sonucu ölmüştür” denildi. ABD’de yaşanan bu olayın ardından bu tüfeklerin bazı eyaletlerde yasaklandığına da dikkat çekilerek “Çok kuvvetle muhtemel, bu silahların Gezi olaylarındaki insanlara verdiği harabiyetin göz önüne alınmış olduğu ve Türk emniyetinde artık kullanılmadığı değerlendirilmektedir” denildi.
Raporda, çevik kuvvetin özel tim mensuplarınca kullanılmakta olan bu silahların varlığının Emniyet tarafından reddedilmediği belirtildi. Raporda Emniyet’in mühimmatlarla ilgili bir yazısına da yer verildi. Yazıda, 421 adet FN-303 savunma tüfeği fişeğinin kullanıldığına yer verilirken, atışın yapıldığı iddia edilen akrep diye tabir edilen zırhlı aracın çevik kuvvet şube müdürlüğüne ait olmadığı, araçlarda görev alan gazcı personelin de kim olduğunun tespit edilemediği öne sürüldü. Mermiye ilişkin balistik incelemeye de yer verilen raporda, “Bu mermi bir insanın yüzüne, cildine, gözüne yaklaşık 11 kilo ağırlıklı bir balyozla vurulmuş gibi şok etkisi yapar. Olgudaki Volkan Kesanbilici’nin gözünün olduğu bölge 11 kilogramlık bir balyoz darbesine maruz kalmıştır” ifadeleri yer aldı.