Bilim ve Gelecek'in Ocak sayısı çıktı

Bilim Gelecek Ocak sayısında Marksizmin başyapıtlarından bir seçkiyle okurun karşısına çıkıyor. Ocak sayısında ayrıca bilimsel makalelerin yanı sıra bilim gündemi, yayın dünyası, bilimsel bilgi ve sohbetler, tartışmalar da yer alıyor.

cumhuriyet.com.tr

Marksizmin başyapıtları; 1844 Elyazmaları - Yener Orkunoğlu / İngiltere’de Emekçi Sınıfların Durumu - Özgür Narin / Alman İdeolojisi - Yener Orkunoğlu / Felsefenin Sefaleti - Yener Orkunoğlu / Komünist Parti Manifestosu - Eric J. Hobsbawm / Almanya’da Devrim ve Karşı-Devrim - Uğur Erözkan / Fransız Üçlemesi - Fatih Yaşlı / Fransa’da İç Savaş - Haluk Yurtsever / Grundrisse, Katkı ve Kapital - Erkin Özalp / Anti-Dühring - Orkun Saip Durmaz / Doğanın Diyalektiği - Kenan Ateş / Ütopik Sosyalizm ve Bilimsel Sosyalizm - Ender Helvacıoğlu / Ailenin, Özel Mülkiyetin, Devletin Kökeni - Sibel Özbudun

 

 

Ferhat Kaya

“İnsan evriminde kadının rolü”

Zihlman, türümüzün kadın bireylerinin sahip olduğu sosyal ve duygusal iletişimin, primat atalarından devir aldıkları anne-yavru sosyal bağı ve kabileler arası hareketlilik üzerinde geliştiğini ileri sürüyor. Kadınlar bebek bakımında yegâne kişi, dayanışma temelli arkadaşlık ilişkilerinin oluşturulmasında bir sosyal aracı, çocukların eğitiminde bir usta, aile bağının omurgası ve kabileler arası kültürel taşıyıcı olarak nesiller boyu merkezi bir rol oynar.

 

Alâeddin Şenel

“Zekâ - Üstün Zekâlı Çocuklar – Deha”

Zekâ kavramı kullanılarak anlatılmak istenen niteliklerimizi doğduktan sonra ediniriz. Genlerle belirlenen “yetiler” doğduktan sonra öğrenme yoluyla “yetenek” denen niteliklere dönüştürülüp geliştirilir. Bu demektir ki, yeteneklerimizi de doğuştan getirmeyip, sonradan ediniriz. “Doğuştan yetenekli” yargısı, yaygın sanının tersine, nesnel gerçekliği yansıtmayan bir saptamadır. “Zekâ” sanılan sözel ve düşünsel yetenekler de, tümüyle sonradan edinilen özelliklerdir.

 

Sarp Kaya

“Tür nedir, nasıl oluşur?”

Türün ne olduğuna ve nasıl oluştuğuna ilişkin ileri sürülen düşünceler ve iddiaların her biri, canlılığın belirli özelliklerini ön plana çıkararak, var olanı açıklamaya çalışan çabalardır. Belki de olması gereken tek bir tür konseptinden ziyade, her canlı grubuna özgü belirli kriterlerde evrensel sabitliği yakalamış bir tür kavramıdır.

 

Tekin Dereli ile CERN’deki Higgs deneyleri üzerine

‘Bir parçacık bulduk ama…’

ATLAS ve CMS deneylerinin sonuçları ayrı ayrı ilan edildi. Her iki deneyde de 125 GeV enerjisinde bir parçacık gözlemlendi. İki deneyde de gözlemlenen aynı parçacık; bu ayrıntı cesaret verici. Fakat enerji grafiğinde görülen tümseğin keskin olmaması biliminsanlarını, bulunan parçacığın Higgs parçacığı olduğuna tam ikna edemiyor.

 

Patika / Nalân Mahsereci

“Patika sizi yürümeye çağırıyor!”

Varacağımız yere ve zamana kilitlenmeden, adımlarımıza telaş bulaştırmadan, duyularımızı dört açarak, aylak aylak yürümeyi unuttuk neredeyse. Oysa yürümek, özellikle yalnız yapılanı, insanı bütünleyen bir eylemdir.

 

Bilişim Dünyasından / İzlem Gözükeleş

“Neden Ubuntu GNU/Linux kullanmamalıyız?”

GNU Projesi’nin başlatıcısı ve özgür yazılım hareketinin kurucusu Stallman’ın düşünce sistematiğinin iki temel bileşeni var: Yazılım geliştirenlerin üretim özgürlüğü ve kullanıcı hakları. Üretim özgürlüğünü ve kullanıcı haklarını ihlal eden herhangi bir girişim, nereden gelirse gelsin, bu huysuz ihtiyarın gazabına uğrayacaktır. Stallman “iç”e yönelik sert eleştirilerden de çekinmiyor.

 

 

Bilim ve Gelecek’in yeni sayısında ayrıca, Bilim Gündemi, Yayın Dünyası, Matematik Sohbetleri, Evrenle Söyleşiler, Briç, Forum, Bulmaca gibi bölümlerde canlı haberler, bilimsel bilgiler, bilim tarihi öyküleri, söyleşiler, kitap tanıtımları ve tartışmalar yer alıyor.

www.bilimvegelecek.com.tr