Bilim insanlarını endişelendiren fotoğraf
NASA, Antarktika’dan kopan dev buz dağı kütlesinin yeni fotoğraflarını yayımladı. Bilim insanları endişeli.
cumhuriyet.com.trABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Antarktika’dan kopan dev buz dağı kütlesine ait yeni fotoğraflarını yayımladı. Antarktika’daki Larsen C buz sahanlığından kopan 5 bin 801 kilometrekarelik buz dağı kütlesine ait yeni fotoğraflar yayınlamdı. NASA tarafından yayımlanan fotoğraflar, 14-21 Temmuz tarihleri arasında Uzay Tabanlı Kızılötesi Sistemi tarafından çekildi.
NASA’ya bağlı Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden buzulbilimci Kelly Brunt, Larsen C buz sahanlığı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Buz sahanlığının kalan bölümünün nasıl tepki vereceğinin önemine vurgu yapan Brunt, “Buz sahanlığı zayıflayacak mı? Ya da komşuları Larsen A ve B gibi çökecek mi? Buz sahanlığının arkasındaki buzullar hızlanarak deniz seviyesine doğrudan bir katkı yapacak mı? Ya da bu sadece normal bir buzdağı doğurma olayı mı” sorularını sıraladı.
Dünya en az 2 derece ısınacak
Birbirinden tamamen bağımsız ve farklı yöntemlerle yapılan, sonuçları ‘Nature Climate Change’ dergisinde yayımlanan 2 farklı araştırma, yüzyılın sonunda Dünya’nın en az 2 derece ısınacağını ortaya koydu. Washington Üniversitesi’nde Profesör Adrian Raftery liderliğinde yürütülen araştırma, yüzyılın sonunda Dünya’nın ısısının 2 ila 4,9 derece artma ihtimalini yüzde 95 olarak gösterirken 1,5 derece veya daha az ısınma olasılığını yüzde 1 olarak verdi.
Sputnik’teki habere göre Raftery, ortalama sıcaklık artışının 3,2 derece olacağı öngörüsünde bulundu. Max Planck Meteoroloji Enstitüsü’nden Thorsten Mauritsen’in yürüttüğü, geçmiş yıllardaki sera gazı emisyonlarının ve fosil yakıt kullanımının incelendiği diğer araştırmada, insanların hemen şimdi fosil yakıt kullanmayı kesmesi halinde bile Dünya’nın 2100 yılına kadar yaklaşık 2 derece ısınacağına dikkat çekildi. Mauritsen, sera gazı emisyonlarının 15 yıl daha sürmesi durumunda sıcaklık artışının 3 dereceyi bulabileceği tahmininde bulundu.