Bilgisayar kullanırken göz sağlığınızdan olmayın!

Günümüzde, yoğun bir iş hayatına sahip olan kişilerin bilgisayar başında olma süreleri günde yaklaşık 7-8 saati bulabiliyor. Sürekli bilgisayara bakılarak çalışılması ise gözlerde olumsuz etkilere yol açabiliyor. Doktorsitesi.com’un üye uzmanlarından göz doktoru Op. Dr. M. Erman Emre bilgisayarların dikkat edilmediğinde göz sağlığına zarar verebildiğini vurgulayarak alınabilecek önlemleri sıraladı.

cumhuriyet.com.tr

Apps dergisinin Aralık ayı sayısında yer alan habere göre; Gün içinde iş yerinde sürekli olarak kullandığımız bilgisayarlar, dikkat edilmediğinde göz sağlığına zarar verebiliyor. Erman Emre bilgisayar başındayken göz sağlığını tehdit edebilecek pek çok etkenin bir araya geldiğini ve bu etkenlerin kalıcı rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtiyor: “Kullanımı hızla artan bilgisayarlar nedeniyle pek çok kişi göz yorgunluğu, gözlerde ağrı, yanma, batma, kuruluk, kaşıntı, kızarıklık, sulanma gibi şikayetlerde bulunuyor. Bazen de odaklama zorluğu, gözleri kısarak bakma, ışığa karşı duyarlılık, ışık saçılmaları ve baş ağrısı gibi problemler ortaya çıkabiliyor.”

Bilgisayar kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Op. Dr. M. Erman Emre bilgisayar kullanırken yapılabilecekleri sıraladı:

• “Bilgisayar başındayken daha fazla gözlerinizi kırpın.

• Monitörünü tam karşıya almak yerine, monitöre üstten bakabilecek şekilde oturun.

• Çalıştığınız ortamı iyice havalandırın.

• Gözünüzü ardına kadar açmak yerine biraz daha kısarak bilgisayarına bakın.

• Belirli aralıklarla dinlenin, bu aralıklarda bilgisayardan uzaklaşın ve gözlerini daha fazla kırpın.”

Uygun oturuş ve monitöre mesafe nasıl olmalıdır?

Şikayetlerin bir diğer kaynağının ise “uygun oturuş ve duruş”a dikkat etmemek olduğunu vurgulayan Emre, bu konu hakkında şunlara dikkat edilebileceğini belirtti:

• “Ekranın üst kenarı göz hizasında olmalı, ekrandan uzaklık ekrandakileri rahat görebilecek en uzak mesafe olmalıdır.

• Ayrıca, pencerelerle ekran açısı uygun olmalı, pencere ve diğer kaynaklardan gelen görüntüler ekran üzerine düşmemelidir.

• İri puntolu ve gözü yormayan karakterlerle yazmak, koyu renk zeminler üzerinde açık renk karakterlerle çalışmak, çalışırken 45–50 dakikada bir 5–10 dakika ara verip gözü dinlendirmek de göz sağlığı için çok önemlidir”