Bilge köyünde buruk bayram

Katliam sonucu 44 kişinin hayatını kaybettiği Bilge Köyü'nde yakınlarını kaybedeneler, bayram sevinci yerine hüzün yaşadı. Çocuklar ellerinde şeker torbalarıyla ziyaret ettikleri mezarlıkta, anne ve babalarının elleri yerine mezar taşlarını öptü. Çocuklar, çiçek ve bayram şekerlerini mezarlıklara bıraktı.

cumhuriyet.com.tr

Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde, 4 Mayıs'ta, 7'si çocuk, 3'ü hamile 16 kadın olmak üzere toplam 44 kişinin öldürüldüğü katliamda yakınlarını kaybedenler, bayrama buruk girmenin hüznünü yaşıyor.

Köyde jandarma ekiplerince güvenlik önlemi alınırken, köylüler bayram namazını kılmak için köy camisinde toplandı. Katliamda hayatını kaybedenler arasında bulunan imam Kazım Ozan'ın yerine gönüllü olarak imamlık yapan 22 yaşındaki Salih Çelebi, bayram namazını kıldırdı.

Büyükler camide namaz kılarken, bayramlıklarını giyen ve katliamda anne ve babaları olmak üzere birçok yakınını kaybeden çocuklar, ellerindeki şeker torbalarıyla mezarlığı ziyaret etti.

Sevinci ve hüznü bir arada yaşayan çocuklar, anne ve babalarının ellerini öpmek yerine, mezar taşlarını öptü. Bazı çocuklar da getirdikleri çiçek ve şekerleri mezarlıklara koydu.

Daha sonra köylüler ve köye gelen yakınları, katliamda hayatını kaydedenlerin defnedildiği mezarlığı ziyaret ederek, gözyaşları içerisinde dualar okudu. Katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğrafları da mezarlıklara konuldu.


Tahliye kararına tepki

Muhtar Abdurrahman Çelebi, gazetecilere, Çorum'da görülen duruşmada sanıklardan M.Ç. ve A.Ç'nin tahliye kararının kendilerini çok üzdüğünü, devlete ve adalete güvendiklerini, kendilerinin sırt üstü bırakılmasını istemediklerini söyledi.

Olayın daha da üzerine gidilmesini istediklerini ifade eden Çelebi, şöyle dedi:
''Bugün bayram günü, herkes ailesiyle birlikte. Biz ise mezarlıktayız. Tahliye kararı olması bizi çok üzdü. Bu işin sonuna kadar gidilmesini istiyoruz. Bu olay neden yapıldı? Gerçeklerin ortaya çıkması lazım. Basit bir olay haline dönüştürülmesini istemiyoruz. Basının baskısıyla İstanbul'daki cinayet çözüldü. Basının bu olayın da üstüne gitmesini istiyoruz.''
 

Yetim, öksüz ve dul kaldılar

Katliamda ölen muhtarın kızı Fatma Çelebi de gözyaşları içinde yakınlarının fotoğraflarını gösterdi.

''Hakkımızı istiyoruz'' diyen Çelebi, ailesinin namaz kılarken öldürüldüğünü, halen acıyı çok derin yaşadıklarını belirtti.

Bayramı mezarlıkta geçirdiklerini, yaşadıkları acının dayanılmaz olduğunu anlatan Çelebi, çocukların yetim ve öksüz, gelin ve kızlarının dul kaldığını, katliamda ölen anne, baba ve kardeşini çok özlediğini dile getirdi.

Katliamda ablası, yeğenleri, halaları ve kuzenlerini kaybettiğini anlatan Cemile Aktulun ise Mersin'den geldiğini, bayrama yakınlarını kaybetmenin acısı içerisinde girdiklerini söyledi.
Katliama bir anlam veremediklerini dile getiren Aktulun, şöyle konuştu:
''Gençlere, kadınlara, çocuklara nasıl kıydınız? Devlet hakkımızı arasın. Mezarlıklarda yatan bu fidanlara, bu çiçeklere bakın. Yazık günah değil mi? Bu kadar insafsızlık olmaz. Kadın, çocuk, hele hele imamın ne suçu vardı? Böyle dünya olur mu? Dünyamız bitmiş. İlk mahkemede hemen tahliye ediliyorlar. Mahkemenin olduğu gün çocuklar ve biz sabaha kadar uyuyamadık. Mahkemenin kararından sonra çocuklar 'anne ve babamızın katilleri cezaevinden çıktı' diye ağladılar. Adaletin yerine gelmesini istiyoruz.''

İmam Hatip Lisesinden mezun olduğunu belirten Salih Çelebi, elinde taşıdığı imam Kazım Ozan fotoğrafını göstererek, onun yerine bayram namazı kıldırdığını anlattı.

Çelebi, Müftülüğün bilgisi dahilinde gönüllü olarak köyde imamlık yaptığını, köyde imam olmak için sınavlara gireceğini kaydetti.

Öte yandan, katliamın meydana geldiği evin boyandığı, köye bayram ziyaretine gelenlerin evde ağırlandığı görüldü.