Bild Çelik'le röportaj yaptı
Alman Bild gazetesi, Berlin'de bulunan Devlet Bakanı Faruk Çelik ile Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ile yaptığı bir röportajı yayınladı.
cumhuriyet.com.trBakan Çelik, Türkiye'den Almanya'ya yönelik işçi göçünün 50. yılının, kutlamak mı yoksa şikayet etmek için mi uygun olduğu şeklindeki bir soruya karşılık, "Anmak için uygun. Almanya hiçbir zaman, Türk işçilerinin, sanayinin kalkınmasına, böylece ülke refahının yükselmesine katkı sağladığını unutmamalı. Kültür ve değerleri de Alman toplumunu zenginleştirdi. Türk mutfağı da artık buradan ayrı düşünülemez" diye yanıt verdi.
Almanya'da yaşayan Müslüman göçmenleri eleştiren Almanya Merkez Bankası'nın eski Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin'in "Almanya Kendini Yok Ediyor" adlı kitabının, politikalarına yardımcı olup olmadığı şeklinde bir soru üzerine de Çelik, "Bu kitap uyuma değil, bölünmeye katkı sağlıyor ve insanları da klişeleştirdiği için bugüne kadar yaptığımız uyum çalışmalarını yok etti. Böyle bir kitabın 21. yüzyılda olması ve ilgi de görmesi beni hem şaşırttı, hem de üzdü. Hatta 1,2 milyon adet satılmış olması beni çok endişelendirdi" şeklinde konuştu.
Uyum için neler yapıldığının sorulmasına karşılık da Çelik, "Almanya'da yaşayan istisnasız tüm Türklere, Almanca öğrenmeleri ve çocuklarının eğitimini desteklemesi çağrısında bulunuyorum. Ülkenin dilini öğrenmeyenler birçok sorunlarla karşılaşır" dedi.
Alman Bakan Böhmer de, Almanya'ya gelen yabancı işçilerin ülkeye uyumu konusunun yıllarca ihmal edildiğini, günümüzde de Almanya'nın geleceği açısından merkezi bir konu olduğunu belirterek, "Sarrazin, eğitim ve dil gibi doğru sorun alanlarına değiniyor, ancak uyum konusunda çok tek taraflı bir resim çiziyor. Müslümanları genel olarak zan altında tutuyor ve başarılı birlikte yaşama ait çok sayıda olumlu örneklerden söz etmiyor" diye konuştu.
Türk ailelerin, çocuklarının geleceği için dil ve eğitimin önemi hakkında daha fazla ikna edilmesi gerektiği konusunda Bakan Çelik ile görüş birliği içinde olduğunu ifade eden Böhmer, "Eğer okulu yarıda bırakan göçmen gençlerin sayısı Alman çocukların 2 katıysa, bu çok fazla. Bu nedenle her Türk çocuk anaokuluna gitmeli ve okula başlamadan önce Almanca'yı bilmeli" dedi.