"Big Bang"

Büyük tartışmalar rağmen, İsviçre yeraltı labaratuvarlarında Çarşamba günü başlayacak deney, "Big Bang" in küçük çaplı bir örneğinin hayata geçirilmesi olarak açıklanıyor. Deney kapsamında, şimdiye kadar keşfedilmemiş, yeni parçacıkların ortaya çıkması beklenirken, bilim adamları dünyanın oluşumu hakkında bugüne dek çözemedikleri "Big Bang" hakkında bilgi sahibi olmayı amaçlıyorlar.

cumhuriyet.com.tr

Hakkında büyük tartışmalar gerçekleşen, kimi bilim adamına göre sonu felaketlere kadar uzanacak olan deney, herşeye rağmen çarşamba günü "İsviçre Nükleer Araştırmalar Merkezi"nde başlayacak. Deneyle ilgili tartışmalar, oluşabilecek  "kara delik"ler konusunda yoğunlaşıyor. Deneyle birlikte, dünyada kara deliklerin oluşma ihtimali ve bu deliklerin dünyayı yutabilme tehlikesi bilim adamlarının çoğunluğunun çekindiği önemli bir nokta.

İsviçre Nükleer Araştırmalar Merkezi'nde başalayacak olan deneyde, çok büyük ebatlardaki mağaralara yerleştirilecek olan, geniş çaplı 1232 adet mıknatıs kullanılacak. Bu mıknatıslar, enerji parçacıklarını harekete geçirecek ve parçacıkların istenen hız seviyesine ulaşmalarını sağlayacak.  27 km'lik bir tünelde ışık hızına yaklaştıkları anda çarpışacakları umulan parçacıklar  "Big Bang" de neler olduğu günyüzüne çıkaracak. 10 Eylül'den itibaren parçacıkların hızlandırılması işlemine başlanacak olan çalışmada, çarpışma aşamasına 1- 1.5 ay  içerisinde geçilmesi bekleniyor.