Bienal ile ‘Empatiye Dönüş’

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali, önceki günkü basın toplantısıyla 5’inci başlığını açıkladı. Bienal, 26 Eylül-8 Kasım 2020 tarihlerinde “Empatiye Dönüş: birden fazlası için tasarım” başlığıyla yapılacak.

Orhun Atmış

Tanıtım toplantısına İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova ve 5. İstanbul Tasarım Bienali Küratörü Mariana Pestana’nın yanı sıra basın mensupları, akademisyenler ve tasarım ve ilgili alanlardan profesyoneller katıldı. Ova, Tasarım Bienali’nin 5’incisini düzenlemelerine vurgu yaparak bienalin amaçlarını anlattı. Direktör, tasarım alanında farkındalık yaratmak amacında olduklarını dile getirdi. Ova, 2012’de düzenlenen 1. İstanbul Tasarım Bienali’nden bu yana sponsor olan VitrA’ya teşekkür ederken yeni sponsorluklar için de çağrı yaptı. 

Küratör Pestana da bienalin başlığını, kapsamını ve yapısını anlattı. Pestana, “5. İstanbul Tasarım Bienali, empati sözcüğüne dönerken tasarım için hislerle, tesirlerle ve ilişkilerle ilgilenen yeni bir rol hayal etmek istiyor. İnsan-sonrası felsefi bakışının etkin olduğu günümüz koşullarını ve güncel teknolojik ufku dikkate aldığımızda, bu yaklaşımlar yepyeni bir potansiyel kazanıyor” dedi. Küratör daha sonra bienalin kapsamını üçe ayırdıklarını ve tasarım alanında şu başlıklar altında üretim yapılacağını ifade etti: Bir “bakış açısından” fazlası, bir “boyuttan” fazlası, bir “bedenden” fazlası. Çalışmalarını Londra ve Porto’da yürüten Pestana, bienalin “Mutfak” ve “Gözlemevi” başlığı altında sergilerin yer alacağı iki mekâna yayılacağını ifade etti. 

Öte yandan, İstanbul’da yaşayan genç küratörlerden oluşacak Genç Küratörler Grubu, 5. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında çalışmalar yürütecek.

MAİDE MUTFAK...

5. İstanbul Tasarım Bienali Küratörü Mariana Pestana, açıklamalarında basın toplantısı öncesi yapılan kokteyldeki yiyecekleri hazırlayan Maide Mutfak isimli dükkâna da değindi. Pestana, bu mutfakta dezavantajlı bölgelerdeki göçmen, mülteci, sosyo-ekonomik durumu gereği öteki kalmış ve en önemlisi kendini öyle hisseden kadınların çalıştığından bahsetti. Maide’nin internet sitesindeki vizyon kısmında ise şunlar yazıyor: Maide, kadınları üretimle sosyal hayatın içine entegre ederek birey olduklarını hissetmelerini ve kendi potansiyellerini keşfetmelerini sağlar...