Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanının Türkiye makalesinde 'Kürt açılımı' ayrıntısı
ABD Başkanı Joe Biden tarafından, 'Ulusal Güvenlik Danışmanlığı' pozisyonuna atanacağı duyurulan Jake Sullivan'ın, 2018'de yayınlanan bir makalesinde, dönemin ABD hükümetine, "yeni bir Kürt açılımı başlatılmasına aracılık edilmesi" yönündeki önerisi dikkat çekiyor
Mustafa Birol GügerABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ve yeni Başkan Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın ortak imzalarıyla Politico'da yayınlanan makalede oldukça dikkat çekici ayrıntılar mevcut.
Türk ve Amerikan askerleri arasında, Suriye'de gerçekleşebilecek olası sıcak çatışmaları konu alan makalede, terör örgütü PKK/PYD unsurları, örneğine az rastlanır şekilde, "ABD destekli Kürt askerleri (birlikleri)*" olarak tarif ediliyor.
Makalede bu husus, "Türkiye’nin kuzeybatı Suriye topraklarında yer alan Afrin’de, 'ABD destekli Kürt askerlerine' karşı yürüttüğü savaş istikrarı yeterince bozuyor" ifadeleriyle aktarılıyor.
Öte yandan ABD hükümetine, Türkiye'ye yönelik "açık ve katı fikirli" bir yaklaşım benimsemesi tavsiye ediliyor.
'KÜRT AÇILIMI' ÖNERİSİ
Makalede öne çıkan bir başka husus da Edelman ve Sullivan'ın, ABD hükümet temsilcilerine, "yeni bir Kürt açılımı başlatılmasına aracılık etmeleri" yönündeki önerileri.
Makalede, iki ülke arasındaki gerilimden kaynaklanan kaygılar ve bunları gidermeye yönelik taleplerin, dönemin Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral H.R. McMaster ve Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Ankara ziyaretinde Türk hükümetine iletilmesi tavsiye ediliyor.
İletilmesi gereken mülazahalar arasında, "Türk hükümetine, Türk-Kürt müzakerelerini yeniden rayına oturtmaya yardımcı olacak bir ABD teklifinin" de olması gerektiğinin altı çiziliyor ve bu sayede ABD hükümetine, Türkiye'de yeni bir "açılım sürecinin" başlatılmasına destek olunması tavsiye ediliyor.
YAPTIRIM TEKLİFİ
Makalede, Türk ve ABD birliklerinin çatışma ihtimali ve buna yönelik önleyici tedbirler büyük yer tutuyor.
"ABD mevzilerine saldırması durumunda ortaya çıkacak sonuçlar, Türkiye'ye açık ve net bir şekilde ifade edilmeli" ifadelerinin yer aldığı makalede, böylesi bir senaryonun gerçekleşmesi halinde ivedilikle yanıt verilmesi ve "Türkiye'ye yönelik 'katı yaptırımlar' uygulanması" tavsiye ediliyor.
Üstelik, Türk ordusunun sadece ABD güçlerine değil, "ABD destekli Kürt güçleri"ne saldırması durumunda da 'müttefikleri koruma kararlılığı' adına benzer bir sürecin işletilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.
"NOTA VERİLSİN..."
Makalede ABD hükümetine ayrıca, "Etkili bir caydırıcı duruşla desteklenen, ve Türkiye'nin söz konusu tutumunun tolere edilemeyeceğini işaret eden" net bir nota verilmesi tavsiye ediliyor; devamında da, "Ankara, Münbiç'e saldırmanın korkunç sonuçları olacağını anlamalı ve Washington da buna hazırlıklı olmalı" ifadelerine yer veriliyor.
Makalede, Türkiye-ABD ittifakının Erdoğan döneminde kopma noktasına geldiği; Erdoğan yönetiminin İran'a yönelik yaptırımları delmek için rekor çaba harcadığı; Suriye'deki gizli ABD üslerinin haritalarının Türk devlet ajansı AA tarafından kamuoyuna ifşa edildiği; Papaz Brunson'un rehin alındığı ve son olarak Türkiye'nin, ittifakın ruhuna aykırı şekilde Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri aldığı belirtiliyor. Makalede ayrıca, Türkiye'nin bütün bu fiilleri, iç kamuoyuna, "ABD emperyalizmine yönelik kahramanca direnişin" bir parçası olarak sunduğu ifade ediliyor.
* Frenkçe *thorp (toplanma) kökeninden gelen ve 16. yüzyılın ortalarında İngilizceye giren *troop(s) sözcüğü, özellikle düzenli orduya mensup askerleri ve askeri birlikleri tanımlamak için kullanılan bir kavram. Makalede bu kısım, "Turkey’s current fight, against U.S.-backed Kurdish troops in the northwestern Syria territory of Afrin, is destabilizing enough" ifadeleriyle yer alıyor. Oysa düzensiz birlikler ifade edilirken belirli siyasi angajmanlara göre sıklıkla *forces (kuvvetler), *rebels (isyancılar) ifadeleri tercih ediliyor.