"Biçimlendirme" YEM Yayın'dan çıktı
Mimarlık, şehircilik, peyzaj tasarımı, endüstri tasarımı, sanat konu başlıklarında kitaplar yayımlayan YEM Yayın’ın yeni kitabı "Biçimlendirme", mimarlar ve mimarlık mesleğine ilgi duyanlar için raflarda yerini aldı.
cumhuriyet.com.trAnadolu’daki ilk “mimarlık bölümü”nü KTÜ’de Erdem Aksoy ile birlikte kuran Özgönül Aksoy’un 1977 yılında Bina Bilgisi alanında yaptığı profesörlük çalışması olan bu kitap, Türkiye’de mimarlık düşüncesi ve öğretimine yapılmış değerli katkıları belgeleme amacıyla YEM Yayın tarafından okurların ilgisine sunuldu.
Özgönül Aksoy, insanın içine doğduğu biçimlendirilmiş dünyanın yine insan tarafından biçimlendirildiği fikrinden yola çıkıyor. Aksoy kitabında;”Biçimlendirilmiş bir dünyada kendi biçimlendirdiği dünyanın sorumlusu (mimarı) olarak insan, kültürleri ve uygarlıklarıyla “kaosu mu kozmosa çeviriyor, yoksa kozmosu mu kaosa?” sözleriyle kitabın ip uçlarını veriyor.
Kitap, tasarlama faaliyetine bir biçim verme işi olarak bakabildiğimiz ölçüde mimarinin nesnesi “bina” ile öznesi “tasarımcı”yı ilişkilendirebileceğimizi gösteriyor. Burada “biçimlendirme faaliyeti” aracılığıyla hem üretim süreci, hem de “ürün” olarak tasarımın insan ve tasarımcı merkezli yönünün altı çiziliyor. Özgönül Aksoy 1970’lerin ikinci yarısındaki bu çalışmasıyla bize, daha sonra 1980’lerin başında bilimsel olarak ilk kez ortaya konulacak olan “tasarımın zihinsel etkinlik boyutu”nun aslında ayrılmaz bir parçası, “biçimlendirme etkinliği” üzerine bir temel bilgi sunmuş oluyor. Bütün bunların ötesinde kitap, yazarın tasarımı bir kültür ürünü, herkese ait beşeri bir etkinlik, şiir, öykü ve belki de oyun gibi görüyor.