Biber gazı yüzünden otel rezervasyonları iptal ediliyor
İstanbul'da Gezi Parkı olayları birinci haftasını doldurdu, turistlerin özellikle İstanbul'dan kaçışı da başladı.
cumhuriyet.com.trTÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy "Özellikle Taksim ve Talimhane'deki otellerde rezervasyon iptalleri başladı" derken TUROB Başkanı Timur Bayındır da "Turist protestolardan rahatsız değil, ama biber gazından çok rahatsız oldu. O kadar çok gaz kullanıldı ki otellerin içine de doldu. Şimdi ya daha sakin bölgelere gidiyorlar, ya da İstanbul'u terk ediyorlar" dedi. Bayındır'ın tahminine göre Haziran ayında yüzde 80 dolu geçmesi beklenen İstanbul otellerinde yapılan rezervasyonlara yüzde 30 rezervasyon iptali gelecek".
Türkiye'de yaşananlar için "Tırnaklarımızla kazıyarak yaptıklarımızı kaybetmeyelim" açıklaması yapan Başaran Ulusoy sağduyu çağrısı yaparken, Timur Bayındır "Bu gazlar herkesi çok rahatsız etti. Otellerin içine de doldu. Bir hayli şikayet var. Hem turistlerden hem de otellerden şikayet ediyorlar. İnsanlar protestodan değil, polisin zehirli gazlarından şikayetçi. İptaller haziran için yüzde 30'ları bulacak. Oysa yüzde 80 doluluk bekliyorduk" dedi.
Kimse kimsenin özel hayatına karışmasın
Jolly Tour Onursal Başkanı Sinan Vardar ise iptallerle ilgili şu anda ellerinde çok azla bilgi olmadığını dile getirdi ancak "Etkisi olacaktır" dedi. Senelerdir özellikle de İstanbul'un çok parlayan bir destinasyon olduğuna dikkat çeken Vardar, "Ciddi rezervasyon iptalleri yapılabilir. Turizm öyle hassastır ki en çok etkilenen sektörlerden biri olur. Hemen rota çevrilir. Turist gelmeye zor karar verir, daha kolay vazgeçer" dedi.
Olayların durulduktan sonra çabuk unutulduğuna dikkat çene Vardar şöyle devam etti: "Turist 30 gün içinde ne olduğunu hatırlamamaya başlıyor. Bu yaz için İstanbul ve Antalya etkilenir. İnsanlar bu destinasyonlara olan seyahatlerini erteleme yoluna gider. Turizm sektörü bu krizlerle yaşamaya alıştı. En büyük tehlike fısıltı gazetesi. Herkes konuşuyor. Hele sosyal medyanın etkinliği çok fazla."
Bu patırtı bitse de Türkiye'de alkollü içecek fiyatının turist sayısını etkilediğini ifade eden Vardar 'Perakende alkollü içki satışında saat sınırının etkisi nasıl olacak?' yönündeki sorumuza şu cevabı verdi: "Kimse kimsenin özel hayatına karışmasın. Ya turizm ülkesi olalım ya olmayalım. Sayın Cumhurbaşkanı açıklaması oldu. Sayın Başbakan da daha duyarlı olursa konular kapanır gider. 20 milyar dolarlık havalimanları yapılırken not yükselmişken hepimiz için çok üzücü."
2012 yılında 37 milyon 715 bin turistin geldiği Türkiye'de gelen turist sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,57 artış göstermişti. Türkiye Mart ayında da 2,2 milyon turist ağırlamış, geçtiğimiz yıl aynı döneme göre yüzde 15,20'lik artış göze çarpmıştı. Şubat ayındaki artış ise yüzde 20 oranındaydı. Türkiye geçtiğimiz yıl Haziran ayında 4,4 milyon turist ağırlamıştı. (Kaynak: WSJ Türkiye)