Beyin piliyle ikinci yaşam

Parkinsona yakalanan Bengül İzgören, hastalığını yenmekle kalmadı, piyano çalmayı öğrendi, Anjelika Akbar’la çaldı.

SİBEL BAHÇETEPE

Parkinson hastası olan diş hekimi 55 yaşındaki Bengül İzgören, çayı bile tek başına içemezken imkânsızı başararak piyano çalmayı öğrendi.

Diş hekimi İzgören, 13 yıl önce bir gün hastasını muayene ettiği sırada kolunda bir uyuşma hissetti. Önceleri yorgunluktan olduğunu sandı, sonrasında ise kolunu hareket ettiremez oldu. Şikâyetlerinin artması üzerine doktora başvuran İzgören’e teşhis konuldu: Parkinson.

Beyin pili takıldı

Mesleğine ve hayata tutkuyla bağlı olan İzgören, sağlığına kavuşmayı hayal ettiği o günleri “Elbette ki diş çekemiyordum, dolgu yapamıyordum ama yine de hastaneden ve hastalarımdan kopmamak için gidip gelmeye hasta bakmaya devam ediyordum” sözleriyle özetledi. Gittikçe ayakkabısını bağlayamaz ve gömleğini ilikleyemez hale gelen İzgören, 5 yılın sonunda Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh ile tanıştı. İzmir’den İstanbul’a uzanan yolculuğun sonunda İzgören ameliyat olmaya karar verdi ve 2008 yılında beyin pili operasyonu oldu. ‘Hayatta mucizeler olduğuna inandım’

‘Hayatta mucizeler olduğuna inandım’

Ameliyatın yaşamının dönüm noktası olduğunu söyleyen İzgören, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Ameliyat çok ilginçti. Meslektaşımla sohbet ede ede ameliyatımı oldum. Beyin pili takıldı, ameliyattan çıktım ve o çıkış anımda hayatımda yepyeni bir sayfa açıldı. Gerçekten hayatta mucizeler olduğuna inandım. Beş yıl boyunca yaşadığım ıstıraplarım, debelenmelerim sona ermişti. Sanki hayatımdaki o beş yıl, bir zaman makinesinde geri sarılmıştı. Ne titreme kalmıştı, ne donma... Ben artık beş yıl önceki halimdeydim.”

Piyano dersleri aldı

İyileşme sürecinden sonra İzgören, sosyal hayata geri dönmesini sağlayacak en önemli değerin sanat olduğunu düşünerek piyano dersleri almaya başladı. “Müziğe de piyanoya da âşıktım” diyen İzgören “Yaşım geçmiş. Parkinsonluyum demedim piyano derslerine başladım. Hayatımdaki en önemli kazanımlardan biridir piyano öğrenmek. Evimde oturup da piyanonun tuşlarına basmaya başladığım an başka dünyaların insanı oluveriyorum sanki” diyerek duygularını özetledi.

Konuşarak ameliyat

Op. Dr. Ali Zırh ise Parkinsona beyin pili operasyonu ile şu bilgileri verdi: “Hastalarla konuşa konuşa yaptığımız ameliyat sırasında beynin fizyolojik haritasını çıkararak hastalıktan sorumlu hücrelerin yerini bulup beyin pili uygulamasını yapıyoruz, beyin pili elektrotlarının yerleştirilmesinden hemen sonra hastalar elektrotların beyinde hedeflenen anatomik oluşumdaki varlığının mekanik etkisiyle kendilerinde iyileşme hissediyor. Beyin pilinin açılması sonrasında bu iyileşme artıyor ve ortalama 3 hafta kadar süren pil programlanması sonrasında sonuç en üst düzeye ulaşıyor.”

Akbar ile aynı sahnede

İzgören, 1990 yılında UNESCO üyesi olarak Türkiye’ye gelen, 1993 yılında vatandaşlığa geçen dünyaca ünlü besteci ve piyanist Anjelika Akbar’ın 26. yılına özel konserinde sanatçı ile bir araya gelme fırsatı buldu. Akbar’ın 26. yıla özel otobiyogrofik konser öncesinde İzgören, hayalini gerçekleştirdi ve prova çalışmaları esnasında Akbar ile aynı sahneyi paylaştı.