Betonlaşıyoruz!

Türkiye’deki tarım arazilerinin yüzölçümlerine göre yüzde 1’i satılmak için ilana verilmiş durumda. Son 15 yılda 2 milyon 50 bin dekar tarım arazisi imara açılarak betona gömüldü.

Şehriban Kıraç

Plansız kentleşme Türkiye’nin verimli tarım arazilerini yutuyor. Türkiye’de son 15 yılda 2 milyon 500 bin dekar tarım arazisi imar politikalarının kurbanı yapılarak betona gömüldü.

Türkiye’deki tarım arazilerinin yüzölçümlerine göre yüzde 1’i satılmak için ilana verilmiş durumda. En fazla satış hareketliliğinin yaşandığı il tarımsal arazisi küçük olan Yalova. Yalova’da son 5 yılda tarım arazilerinde yüzde 30’luk bir azalma yaşandı. Yalova’dan sonra sırayla İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa, Çanakkale, Balıkesir ve Muğla geliyor.

Planlama şart

Türkiye’nin önde gelen tarım merkezlerinden Mersin’de son 15 yılda 90 bin, Adana’da 200 bin, Hatay’da 60 bin dekarlık tarım alanı yok olurken, Antalya’da ise imarlaşmanın yanı sıra turizm adı altında otel ve tatil köylerine ayrılan bölgelerin de içine girmesiyle 170 bin dekarlık verimli tarım arazisi betona gömüldü.

2016’da Türkiye’deki çayır ve mera alanları hariç toplam tarım arazisi yüzölçümü yaklaşık 237 milyon 625 bin 724 dekar. Bu rakam Türkiye yüzölçümünün yaklaşık yüzde 30.33’üne denk geliyor. Resmi verilere göre 2006 yılıyla kıyaslandığında son 10 yılda toplam tarım alanının yüzde 5.22 (2 milyon 113 bin hektar) azaldı.

Tarım alanı büyüklüğünde Türkiye’de üçüncü sırada yer alan Şanlıurfa’da 11 milyon 543 bin 201 dekar tarım alanı yer alıyor. 150 bin hektar sulanabilir tarım arazisiyle Türkiye’nin 3’üncü büyük ovasına sahip olan Harran Ovası’ndaki tarım arazileri, son 10 yıl içerisinde 3 kat artarak 60 bin dekarı betonlaştı.

Uzmanlar, “Tabii ki ülkemizde konut ihtiyacı, sanayi anlamında kullanılacak arazi ihtiyacı var. Ancak yapılacak konutların, sanayiye ve imara açılacak alanların iyi belirlenmesi gerekiyor. Kentlerin genişletilmesi sırasında buna dikkat etmek gerekiyor. Bunlar tarımın yapılamadığı alanlar olarak belirlenmeli ve ona göre bir çalışma yapılmalı” ifadelerini kullandı.

 İmarın adı yatırım oldu

Zingat.com Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Kayhan, Türkiye’deki tarım arazilerinin el değiştirmesinde son yıllarda yaşanan hareketliliğin arazilerin imar yatırımı olarak değerlendirilmesinden kaynaklandığını söyledi. Kayhan, “Aslında tarım arazisi satışları veya el değiştirmeleri, tarım amacından daha çok, potansiyel bölgelerin ileride yaratabileceği imar fırsatlarından faydalanmayı amaçlıyor. Zira satışı yapılan tarım arazisi ortalamada 10 bin ila 20 bin m2 büyüklüğünde. Bu genişlikteki araziler tarıma elverişlilik açısından küçüktür” iddiasında bulundu.