Besleme sürgünü
KKTC’de Türkiye’nin protesto edildiği mitingde ilk fatura Gümrük Çalışanları Sendikası Başkanı’na kesildi. Sendikacı, Metehan Sınır Kapısı'ndan alınarak Ercan Havaalanı'na gönderildi.
cumhuriyet.com.trBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 Ocak'ta Lefkoşa'da düzenlenen mitingde Türkiye karşıtı pankartlarla ilgili “KKTC hükümetinin gereğini yapması” yönündeki ifadelerinin ardından ilk hamleyi Maliye Bakanlığı yaptı.
Metehan Sınır Kapısı'nda gümrük memuru olarak görev yapan Memduh Çeto, Başbakan'ın 6 Şubat'ta yaptığı konuşmadan bir gün sonra Ercan Havaalanı Gümrüğü'ne atandı.
Akşam gazetesinin haberine göre; Görev değişikliğini “sürgün” olarak niteleyen Memduh Çeto, “Bu görev değişikliğinin durup dururken olmadığı ortadadır. Maliye Bakanı Ersin Tatar'ın talimatı ile bizi cezalandırdılar. Ben Lefkoşa'nın merkezinde yaşıyorum. Metehan Sınır Kapısı'na yakın oturuyorum. Ancak Ercan Havaalanı evime yaklaşık 25 kilometre mesafedir. Şimdi her gün 50 kilometre yol kat edeceğim. Önemli olan bu da değil. Buradaki amaç sendikal faaliyetlerimizi engellemek. Bu tamamen mitinge katılan sendikacılara baskı amaçlı bir yaptırımdır. Görevlendirilme yazımın tarihi: 07.02.2011, göreve gitmem gereken tarih ise 08.02.2011 iken bana tebliğ tarihinin 08.02.2011 ve saat 13:00 olması sürgün olduğunu gösterir. Benim sürgün edilmemin nedeni Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde grev ve eylem yapan 3 sendikadan en güçlülerinden birisinin başkanı olmam” dedi.
Çeto, “Başbakan Erdoğan ‘Gereğini yapın' dedi. Bizim ve diğer memurların maaşını sordu. Bunu bekliyorduk. Adeta 'Sendikalar aklınızı başınıza alın' deniyor. Bir başka ülkenin başbakanı bizimle ilgili yaptırım istiyor. Almanya'da da Türk var. Başbakan Erdoğan, oradakilere neden müdahale etmiyor” dedi.
Eski göreve dönmeliyim Görev yeri değişikliğinin ardından sendikalardan ve kendisinden gelen tepkiler üzerine Maliye Bakanı Ersin Tatar'ın perşembe günü kendisini çağırdığını belirten Çeto, “Bana ‘Eski yerine göndereceğim’ dedi. Ancak iki gün boyunca bana bir tebligat ulaşmadı. Sanırım geri adım atılacak. Çünkü bu sürgünün ardından 'T.C. hükümetinin tavsiyesi ile sürgün yapıldı' diye büyük tepkiler olur' dedi. Mitingin yanlış anlaşıldığını belirten Çeto, “Eylemimiz Türkiye halkına karşı yapılan bir eylem değildi. Tamamen IMF gibi dayatmalara karşı yapılan eylemdi. Kıbrıs Türk halkının artık kendi kendini yönetme istemesi için yapıldı” dedi.
Memduh Çeto'nun görevden alınmasına tepki gösteren diğer sendikalar, Çeto'nun görevine iade edilmesi için kampanya hazırlığı yapıyor.
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şenel Elçil, Memduh Çeto'nun görevden alınmasını şiddetle eleştirdiklerini söyledi.
Elçil, “Bu yer değiştirmelerin tümünün arkasında Türkiye Büyükelçiliği var. Politikacıların açıklamalarında sendikaların haddini aştığı şeklinde beyanatları vardır. Demokrasinin sınırlarını Ankara'dan çizmeye çalışıyorlar. Bu gibi yaptırımlar önümüzdeki günlerde bizim de başımıza gelebilir. Buyursun gelsinler” dedi.
KIBRIS Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı'da ise şunları söyledi: “Sendikal toplantıda Maliye Bakanı 'sen benim memurumsun konuşamazsın' diye hakaret etmeye çalışan bir anlayışın yapmaya çalıştığı bir uygulamadır. Bu şekilde sendikaları ve başkanlarını yıldırmaya çalışan ve baskı kurmaya çalışılıyor.
Önümüzdeki süreç içerisinde çalışma barışını nasıl koruyacağı meçhul. Bir ülkede bir sorun varsa taraflar bir araya gelip nasıl çözüm bulunacağını tartışması gerekirken, baskıcı bir anlayışla bu şekilde davranarak bir sonuca ulaşmak olamaz. Diğer sendika ve başkanlarına da benzer uygulamalar bekliyoruz. Bu tür davranışlar ülkeyi doğru noktaya götürmez.”