Beşir Atalay: Her şey ortada

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, telefon dinlemelerine ilişkin, "Şu anda bir değerlendirme yapmam gerekmez, esasen değerlendirilecek bir şey de yok. Yani her şey ortada" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin milletvekilleriyle bir araya geleceği toplantı öncesinde parti genel merkezine gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin “7 bin kişinin yasa dışı dinlendiği” iddialarını sormasına karşılık Atalay, “Görüyorsunuz işte, ne diyebilirim ben” yanıtını verdi. Söz konusu olayda dinlenen kişilerin isimlerinin gazetelerde yer aldığını, bu listelere bakıp bakmadığının sorulması üzerine ise Atalay, “Tamamına bakamadım. Şu anda bir değerlendirme yapmam gerekmez, esasen değerlendirilecek bir şey de yok. Yani her şey ortada” şeklinde konuştu.

Atalay, “Komisyonda ulusal denetim konusunda bir değerlendirmeniz olmuştu güvenlikle ilgili bu konuyu biraz açabilir misiniz?” sorusunu da şöyle yanıtladı: “Herhalde MİT yasa teklifini görüşürken komisyonda söylediğim hususu kast ediyorsunuz. O konuda bazı ülkelerde uygulamaları var. Biz ilke olarak AK Parti ve Hükümet, milli iradenin temsilcisi olan Meclis'i her konuda en yetkili merci olarak görüyoruz. Dolayısıyla güvenlikle ilgili de Meclis'te üst bir denetleme kurulu olmasını doğrusu düşünüyoruz. Meclis'te bütün partilerin içinde temsil edildiği, güvenlikle ilgili konularda bir denetim komisyonu gibi bir oluşum, bazı ülkelerde örneği var, ama bunun biraz çalışılması gerekiyor. Bu tabii MİT yasa teklifinin içine onu koyma imkanımız olmadı. Çünkü diğer güvenlik birimlerimizle birlikte bunun biraz çalışılması ve olgunlaştırılması gerekiyor. Şu safhada onu yetiştirebileceğimizi sanmıyorum. Üzerinde çalışıyoruz, onu ifade etmiş olayım.”