BES: Gerçek gündem işsizlik

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, iktidarı ve muhalefetiyle Türkiye'yi yönetenlerin gerçek gündeme dönmeleri gerektiğini belirtti, "Gerçek gündem, işsizliktir, yoksulluktur, yolsuzluktur, eğitimsizliktir, bize göre gerçek gündem adaletsizlik, eşitsizlik ve kırılgan ekonomidir" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) açıkladığı raporda, Türkiye'nin OECD ülkeleri içinde gelir dağılımı en çarpık olan ikinci ülke olduğunu söyleyen BES Genel Başkanı Avcı, "Türkiye'de nüfusun en zengin yüzde 10'uyla en yoksul yüzde 10'u arasındaki gelir farkı 17 kat. OECD ortalamasıysa 8,9. OECD, ayrıca, Türkiye'yi kamu hizmetlerinin de eşitsizliği gidermede en etkisiz olduğu ülkeler olarak gösteriyor. OECD, Türkiye'yi çalışan yaştaki nüfusunun yüzde 15'i yoksul ülke olarak tanımlıyor. Türkiye'nin milli geliri 10 bin küsur dolar olduğu dönemde dahi Dünya'da 55 Avrupa'da ise 31. sırada idi. TÜİK Türkiye'ye kağıt üzerinde sınıf atlatmıştır. Oysaki OECD'nin yaptığı sıralamalar Türkiye için utanç vericidir" diye konuştu.
 

"Hükümet işsizliğe sınıf atlatacak"

Özellikle memur maaş zamları, işçi ücretleri ve tarımsal ürün fiyatlarının tespitinde, gerçek fiyat artışlarının dikkate alınması ve gerçek tüketici enflasyonuna itibar edilmesi gerektiğini kaydeden BES Başkanı Avcı, Aksi halde toplumun alt ve orta kesimlerinin, dar ve sabit gelirlilerinin reel gelir kayıpları artmaya devam edecektir. Hükümet Türkiye'ye sınıf atlatayım derken, işsizlik, pahalılık sınıf atlayacak, aç ve yoksulların sayısı artacaktır" ifadelerini kullandı.

Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de zengin-fakir arasındaki gelir uçurumu derinleşiyor. Tüketim endeksine göre, lüks tüketim artarken gıda dâhil temel ihtiyaçların tüketimi azalıyor. Otomobil satışları arttı ama gıda, lokanta, gibi sektörlerde düşüş yaşandı. Türkiye genelinde yoksulluk sınırının altında yaşayanların oranı çocuklarda yüzde 25 oldu. Bir başka deyişle 15 yaş altındaki 5 milyona yakın çocuk yoksulluk içinde. Yani yeme, barınma, sağlık ve eğitim gibi insani ihtiyaçlardan mahrum yaşamak zorunda."

Yoksulluğun, yolsuzluğun, adaletsizliğin, eşitsizlikçi uygulamaların, gelir dağılımı uçurumunun, zengin-fakir arasındaki makasın her geçen gün büyüdüğünü kaydeden Avcı, kentsel ve kırsal kesimde yaşayanlar arasındaki farkın uçuruma dönüştüğünü de belirtti.