"Berlin Duvarı'nın yıkılmasının mağdurları Türkler oldu"
Almanya'nın Berlin eyaletinin göç ve uyum sorumlusu Günter Piening, Berlin Duvarının yıkılmasının mağdurlarının, kentte yaşayan Türkler olduğunu söyledi. Piening, Berlin Türk Cemaati (TGB) tarafından Türkevinde düzenlenen bir toplantıda, göçmenler üzerine yapılan ve Türklerin topluma en az uyum sağlayan halk grubu olduğunu gösteren iki araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi.
cumhuriyet.com.trAlmanya'nın Berlin eyaletinin göç ve uyum sorumlusu Günter Piening, "Berlin Duvarının yıkılmasının mağdurları Türkler oldu. Batı Almanya'da daha önceleri vasıfsız işçi olarak parası fazla olmayan işlerde çalışıyorlardı. Birleşmeden sonra çoğu işsiz kaldı. Bence Türklerin bu sorunu çok geç fark edildi. Araştırmalar bunları göz önünde bulundurmuyor ve Türkler başarısız deniliyor" dedi.
Araştırma sonuçlarının aslında Berlin için yeni olmadığını ifade eden Piening, başarılı Türklerin ise basında fazlaca ön plana çıkarılmadığını; bu konuda basına da önemli görevler düştüğünü, başarılı Türklerin ön plana çıkarılması ve Türk toplumunun çeşitliliğinin gözler önüne serilmesi gerektiğini ifade etti.
Almanya'da genel olarak Türkler arasında işsizliğin çok fazla olduğunun ve eğitim düzeyinin diğer göçmen gruplarına göre daha düşük bulunduğunun araştırmalarda belirtildiğini, ancak özellikle Berlin'de yaşayan Türklerin eğitim seviyelerinin daha yüksek olduğunu kaydeden Piening, "Bence Türk toplumu en aktif ve en iyi örgütlenmiş göçmen grubu, ancak bu nedenle de daha fazla göze batıyor" dedi.
Piening, kendi dairesi tarafından hazırlanan bir araştırmada ise Türkler başta olmak üzere tüm göçmenlerde büyük potansiyeller bulunduğunu tespit ettiklerini ve bu potansiyellerin değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
TGB Başkanı Bekir Yılmaz da, Türklerin Alman toplumuna en az uyum sağlayan halk grubu olduğu şeklindeki araştırma sonuçlarını kabul edemeyeceklerini belirterek, çok başarılı Türk örneklerinin bulunduğunu, yaklaşık 70 bin Türk işletmesinin her yıl toplam 40 milyar Avro ciro yaptığını söyledi.
Yılmaz, Türklerin genelde çok başarılı olduğunu, ancak basına her zaman olumsuz örneklerin yansıtıldığını kaydetti.
Bu arada Türk gazetecilere açıklama yapan Piening, çifte vatandaşlıkla ilgili bir soru üzerine, bunu desteklediklerini ve Almanya'da doğup yetişen gençlerin 18 yaşından sonra iki vatandaşlıktan birini seçmek zorunda bırakılması uygulamasını yanlış bulduklarını belirtti.
Ekonomik krizin Almanya'da yaşayan Türklerin durumunu nasıl etkileyeceği sorusunu ise yanıtsız bırakan Piening, Türklerin çoğunun işsiz olduğunu ve bu durumu düzeltmek için her türlü çabayı harcadıklarını, ancak krizin Türkleri nasıl etkileyeceği konusunda şimdiden bir şey söyleyemeyeceğini kaydetti.