'Berkin zalime karşı direndi'
‘Haziran’da Bir Fidan – Berkin İçin’ kitabıyla ilgili düzenlenen toplantıda baba Sami Elvan da konuştu.
Cumhuriyet/Kültür ServisiAyrıntı Yayınları’nca basılan, Levent Turhan Gümüş’ün derlediği “Haziran’da Bir Fidan – Berkin İçin” kitabıyla ilgili önceki gün İstanbul TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nda bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Levent Turhan Gümüş ve kitaba katkıda bulunan adların yanı sıra, Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan da katıldı.
Sami Elvan, Berkin’in 269 gün hastanede yaşama tutunmak için mücadele ettiğini anımsatarak, onun zalime karşı direndiğini söyledi. Berkin’in yaşasaydı o gün karnesini alacağını söyleyen Sami Elvan, bu kitabın da onu çok duygulandırdığını belirtti ve “Berkin artık devletin yarattığı faşizme karşı bir simge” dedi.
Kitabın yaratım sürecini anlatan Levent Turhan Gümüş ise kitabı Berkin hastanedeyken hazırlamaya başladıklarını, ölümünün ardından kitabın kapsamını muktedirlerin çocuklara yönelik şiddetini tüm boyutlarıyla içine alacak şekilde genişlettiklerini aktardı. Levent Turhan, kitabın önsözünde de “Kendi anlayışına uygun bireyler yetiştirmek isteyen siyaset odakları, en başta da muktedirler, tüm toplumu daha parmak kadarken ayrıştırıp bölüyorlar” demişti.
Toplantıda kitapta yazıları, çizimleri olan ismiler de söz alarak duygularını aktardı.
Toplantı, bir dinleyicinin Pablo Neruda’nın “Oğulları Ölen Analara Türkü” adlı şiirinden bir bölüm okumasıyla son buldu: “Bunca yere düşmüşlerden,/ Yenilmez bir hayat doğar:/ Bir tek beden olur,/ Analar, bayraklar, çocuklar,/ Hayat gibi canlı tek bir beden;/ Bir yüz bekler karanlıkları,/ Ölü gözleriyle,/ Kılıcı dopdolu/ Dünya ümitlerinden.”
Kitapta Yaşar Kemal, Cemil Kavukçuoğlu, Şafak Pavey, Zeynep Eratalay ve Şeref Bilsel gibi isimlerin, çoğunluğu Berkin Elvan’ı anlatan yazıları ve çizimleri yer alıyor.